Na Japonskem obsodili nekoč tesnega sodelavca Carlosa Ghosna

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.03.2022 05:00

Grega Kellyja, nekoč tesnega sodelavca Carlosa Ghosna, šefa zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, so na Japonskem obsodili, a se lahko vrne v ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregu Kellyju je grozila visoka kazen, toda sodišče je odločilo drugače.
Epa

Po dobrih treh letih se je na Japonskem končala zgodba, v kateri je imel pomembno vlogo Američan Greg Kelly. Nekoč je bil desna roka Carlosa Ghosna, nekdanjega prvega človeka zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, ki ga Japonska obtožuje finančnih goljufij v višini 80 milijonov dolarjev. Kellyju so sodili zaradi sodelovanja pri tem in ga obsodili na šest mesecev zapora, hkrati pa prestajanje kazni odložili za nekaj let. Kot kaže, se bo lahko Kelly kljub vsemu vrnil v ZDA.

Greg Kelly je bil pred aretacijo konec leta 2018, tedaj so aretirali tudi Carlosa Ghosna, član uprave Nissana. Oba so na Japonskem zaprli in jima kasneje odredili hišni pripor, iz katerega pa se je Ghosnu konec leta 2019 posrečil spektakularen pobeg v Libanon, kjer živi sedaj. Kelly je ostal na Japonskem, lani se je začel sodni proces, napovedovali so, da ga lahko čaka celo desetletna zaporna kazen. Sodišče je odločilo drugače, saj je sklenilo, da je le delno kriv za Ghosnove finančne špekulacije na škodo Nissana in zveze. Kelly je po izreku sodbe dejal, da je nad odločitvijo sodnikov razočaran, saj naj bi bil vseskozi delal v korist japonske avtomobilske hiše in tudi sodeloval s preiskovalci. Prav zaradi tega se bo pritožil.

S tem se končuje zgolj del afere, ki jo je zakuhal Carlos Ghosn. Ta se zadnje čase kar pogosto oglaša, pred časom se je razgovoril tudi za francoski časopis Le Parisien. Še vedno trdi, da ni nič kriv, da so vse obtožbe izmišljene, hkrati pa je zelo kritičen do Renaulta in predvsem njegovega vodstva. Ker je v Libanonu, s katerim Japonska nima sporazuma o izročanju državljanov, je vsaj za zdaj nedosegljiv tako za japonske kot tudi francoske oblasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta