Na evropskem vzhodu se piše zgodba, srhljiva v številnih pogledih

Janez Kovačič Janez Kovačič
15.02.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Morda je najbolj zastrašujoča neverjetna lahkotnost, s katero glavni igralci operirajo z vojno - kot da bi šlo za ležerno popoldansko pogovarjanje ob pijači. Srhljiva tudi zaradi tega, ker utegne biti Evropa, ki ji velika večina priznava zgolj nekdanji pomen, znova prizorišče vojaškega preloma. Je v teh okoliščinah, ko je na kocki veliko ali preveč, smiselno govoriti o kolateralni škodi te norosti? Morda. Recimo, da se utegnejo ambiciozni okoljski načrti, v kateri imajo pomembno vlogo avtomobili, sesuti v prah - tudi če bo vse skupaj "le" bitka.

Načrti Evropske unije, ki favorizira prehod na elektriko, so znani. Leto 2035, ko naj bi se pogonski klasiki na bencin in dizel dokončno poslovili, s tem pa prepustili prostor okoljsko veliko bolj prijaznim električnim avtomobilom, ni tako daleč, kot se zdi. Strategija temelji na številnih domnevah oziroma predpostavkah, ki so neznanke v tej evropski enačbi. Električni pogon avtomobilov je okoljsko vzdržen, zgolj če energija prihaja iz obnovljivih virov. Te je ta hip izjemno malo, njen delež se zelo počasi povečuje, toda tudi do famoznega 2035. ne bo večinski. Povedano bolj nazorno - če elektriko za pogon "slovenskih" električnih avtomobilov zagotavlja predvsem šoštanjski TEŠ 6, potem ni čisto nič narobe ali nič slabše, ko in če se po tem svetu še naprej vozimo na bencin ali dizel. In ta zgodba se ali bi se utegnila ponoviti v tako rekoč vseh državah EU - razlike so minimalne -, če se na evropskem vzhodu ne bodo sporazumeli.

Rusija je v svetovnem merilu največji dobavitelj zemeljskega plina in druga po obsegu izvoza nafte. Pomemben partner Evrope. Oba, plin in nafto, potrebujemo, da bi lahko sčasoma prešli na obnovljive vire energije. Če Norveška ne bi imela nafte, bi tudi ne bila nedosegljiv vzor pri prehodu na električno avtomobilsko mobilnost. Rusija ima v rokah palico, s katero lahko povzroči zlasti Evropi veliko nepremostljivih težav. Res je, da ima palica še en konec - brez dobave/prodaje ni denarja. Toda ko besedo dobijo vojaki, je konec premišljenosti in racionalnosti. Če se to zgodi, poljski rudnik lignita, zaradi katerega sta si v laseh Poljska in Češka, pa tudi naš TEŠ 6 ne bosta več (okoljski) problem. In še marsikaj drugega ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta