Megane, avto nove dobe: Slovenski kupci se bodo lahko zanj postavili v vrsto od maja naprej

Janez Kovačič Janez Kovačič
28.02.2022 04:00

V povsem električni izvedbi e-tech electric napoveduje preobrazbo francoske tovarne, nekaj, kar hiša, ki je sestavni del zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, skoraj nujno potrebuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Električni megane je čeden, dokaj nizek, na voljo bo v šestih barvnih variantah in z drugačno barvo strehe, tudi s kar 20-palčnimi kolesnimi platišči.
Tovarna

Je prvi avtomobil zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, ki je nastal na novi osnovi CMF-EV, namenjeni zgolj električnim avtomobilom. Hkrati je prvi električni renault nove dobe in povrh prvi produkt lani predstavljene strategije te francoske avtomobilske hiše Renaulution, ki je močno zavezana električni avtomobilski prihodnosti. Megane e-tech ob tem ohranja ime, znano že 26 let, slovenski kupci se bodo lahko zanj postavili v vrsto tja od maja naprej, prvi avtomobili se na cestah pojavijo nekako septembra.

Notranjost je digitalna in sodobna z velikima zaslonoma (openR), s prirezanim volanom, prestavno ročico za njim in vzvratnim ogledalom, ki je lahko ob doplačilu tudi vzvratna kamera.
Tovarna

Megane e-tech electric, kot se uradno imenuje, je eden tistih avtomobilov, ki je na fotografijah videti nekoliko drugače kot v resnici in v živo. Ni športni terenec ali križanec, kot se morda zdi (če bi bil, ne bi ohranil starega imena, pravijo), pač pa petvratna kombilimuzina, ki se vozi v nižjem srednjem razredu (tudi golfov). Gabariti so temu primerni: v dolžino se ne potegne čez 420 centimetrov, v višino kakšen milimeter čez dokaj skromnih 150 centimetrov, znotraj se dokazuje z 268-centimetrsko medosno razdaljo in vsega 13,5-centimetrsko oddaljenostjo od tal, kar ga ob vsem drugem odmika od križanca ali športnega terenca. Navzven je obdržal nekaj karoserijskih potez pred skoraj tremi leti predstavljene študije Morphoz, nastajal bo v Douaiju, evropskem vozlišču električnih vozil ElectricCity, kjer naj bi zmogli v letu dni narediti celo do 400 tisoč električnih renaultov. Glede na to, kaj prinaša in tudi kako je videti, ni prevelikega pretiravanja v trditvi, da "pooseblja preobrazbo znamke". In to Renault, francoski del tolikokrat omenjene zveze, ki ima za seboj naporne čase, nedvomno tudi potrebuje.

Električni pogon je omogočil večjo udobnost sedenja tudi na zadnjih sedežih. Pri električnem meganu ni izjemna, je pa več kot zadovoljiva.
Tovarna

Notranjost oziroma armaturna plošča je nedvomno dokaz novih časov: tik pred voznikom vodoravna instrumentna plošča in desno pokončni multifunkcijski zaslon (openR) sta velika in dobro pregledna (njuna skupna površina je 774 kvadratnih centimetrov, vendar le pri bolje opremljenih izvedenkah). Ročico menjalnika so prestavili na desno stran za volan, na spodnjem delu armature pohvalno ohranili nekaj klasičnih stikal, vzvratno ogledalo je lahko klasično ali pa kamera, ki ponuja več kot solidno preglednost nazaj (znova le pri bolje opremljenih variantah). Ker električni pogonski agregat jemlje manj prostora kot klasični pogon, je sedenje zadaj prostorsko spodobno. Ima pa prtljažnik kar visok nakladalni rob, njegov volumen 389/1245 kubičnih decimetrov kljub vsemu ni nekaj izjemnega, ima pa pohvalno poseben, 22 kubičnih decimetrov velik prostor za napajalne kable.

Pogon zagotavlja električni motor z navitjem na rotorju (zato zanj niso potrebne tako strateške redke zemlje) v dveh izvedbah: šibkejši zmore 96 kW (130 "konj") in ima 250 Nm navora, močnejši pa 160 kW (218 "konj") in ponuja 300 Nm navora. Obema so namenili tudi bateriji (akumulatorja) različnih zmogljivosti, in sicer s kapaciteto 40 ali 60 kilovatnih ur. Baterija je visoka vsega enajst centimetrov, razporejena je v dno vozila, zanjo velja osemletna tovarniška garancija ali 160 tisoč prevoženih kilometrov. Tovarna v prvem primeru napoveduje doseg 300 kilometrov (po normi WLTP), v drugem pa 450 kilometrov. In kljub štirim stopnjam rekuperacije energije je to tisto, kar je pri električnih baterijskih avtomobilih vedno najbolj varljiv podatek.

Tovarna

Megane e-tech electric, ki bo imel ob drugem tudi dvoletno splošno garancijo, bo na voljo v treh opremskih paketih (equilibre, techno, iconic). V najcenejši izvedbi bo naprodaj za najmanj 33.990 evrov in v najdražji za 46.490 evrov - brez vštete subvencije 4500 evrov.

Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta