Lamborghini (menda) ni naprodaj

Janez Kovačič
03.06.2021 05:00
Za slovito italijansko tovarno bolidov, ki je v lasti VW, naj bi se zanimal konzorcij in zanjo ponujal 7,5 milijarde evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lamborghini ima od leta 2019 v svojem programu tudi luksuznega športnega terenca Urus.
Tovarna

Nemški koncern Volkswagen (VW) ima v svojem lastniškem objemu dvanajst avtomobilskih tovarn oziroma imen. Pred dvema mesecema je objavil svojo strategijo razvoja v prihodnjih letih oziroma desetletju in pri tem največ pozornosti, energije in denarja namenil električnim avtomobilom. Videti je, da so prav zaradi tega nekatera imena in tovarne precej ob strani in naj bi bila njihova prihodnost v nemškem konglomeratu precej negotova. Velja tudi za italijanski Lamborghini.

Slovita tovarna športnih bolidov iz Sant' Agate Bolognese, ki jo je pred 58 leti ustanovil Ferruccio Lamborghini, je pod tehnološkim nadzorom Audija, ki je prav tako znotraj VW. Po pisanju številnih evropskih medijev naj bi bila na naslov VW v nemški Wolfsburg prišla ponudba za nakup te italijanske tovarne. V ozadju naj bi bil konzorcij Quantum Group, ki naj bi za Lamborghinija ponujal okoli 7,5 milijarde evrov. Omenjajo Antona Piëcha, sina pokojnega dr. Ferdinanda Piëcha, nekdanjega izvršnega direktorja in tudi predsednika Volkswagna, ki je italijansko hišo leta 1998 tudi pripeljal v nemško naročje. Iz Audija oziroma VW je še prišlo sporočilo, da Lamborghini ni naprodaj.

Že vse od sredine preteklega leta se pojavljajo ugibanja o tem, kaj bo VW storil s tremi znanimi imeni – Bugattijem, Lamborghinijem in Ducatijem. Bugatti je bil v središču pozornosti tudi pred okoli dvema mesecema, ko se je na veliko ugibalo, ali bo postal del hrvaškega podjetja Automobili Rimac. To se ni zgodilo, pri čemer naj bi bil pomembno vlogo odigral Porsche, ki je pomemben lastnik hrvaškega podjetja.

Kot poročajo, naj bi ponudba o nakupu Lamborghinija zajemala tudi tovarniške prostore v Italiji, z Audijem pa naj bi sklenili dogovor o dobavi sestavnih delov, kar naj bi zagotovilo nemoteno nadaljevanje proizvodnje. Hkrati naj bi začeli razvijati nove, verjetno električne pogone, obdržali pa naj bi tudi sedanje vodstvo (podjetje vodi Stephan Winkelmann) in vse zaposlene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta