Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo v avtomobilu?

Matej Kačič
07.07.2019 05:45

Klimatska naprava je poleti v vozilu skorajda nepogrešljiva, a ker si z njo lahko naredimo več škode kot koristi, jo je treba znati pravilno uporabljati. In to res ni težko!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Poletje z avtomobilsko klimatsko napravo namesto nemočnega ventilatorja in odprtih oken pa kljub vsemu le ni čisto preprosto. Kako jo pravilno uporabljati, da se kljub pihanju mrzlega zraka izognete prehladom, glavobolom, povišani temperaturi in solzenju oči, obenem pa tudi večji porabi goriva in okvaram sistema?

Vroč zrak spustite ven

Če se le da, si pred vožnjo vzemite nekaj minut in s temeljitim zračenjem ohladite notranjost. Že s parkiranjem v senci lahko temperaturo v notranjosti občutno znižate, klimatska naprava pa bo nato vozilo hitreje ohladila.
Preden sedete v močno razgret avto, za minuto ali dve spustite vsa avtomobilska stekla. Tako boste najhitreje spravili vroč zrak iz potniške kabine. Postopek bo še hitrejši, če boste posamezna okna parkiranega avtomobila pustili priprta, vroč zrak pa bo kar sproti našel pot iz kabine.
Najslabše, kar lahko storite, je, da sedete v pregreto vozilo in klimo nastavite na največjo jakost delovanja. S temperaturno razliko boste šokirali telo, prav tako boste vdihavali zelo slab zrak.

Zaprite okna in vklopite klimo

Vsa stekla po zračenju popolnoma zaprite in vključite klimatsko napravo - najbolje na najnižjo možno temperaturo. Šobe prezračevalnega sistema usmerite v sedeže in vključite funkcijo notranjega kroženja (reciklažo) zraka. S tem boste onemogočili vdor vročega zraka iz zunanjosti. Krožil bo le zrak v kabini, ki bo tako najhitreje ohlajen, hitreje pa bo dosežena tudi želena temperatura. Dlje kot minuto ali dve vam ne bo treba čakati, da klimatska naprava ohladi zrak in razgrete sedeže.
Če za temeljito prezračevanje nimate časa, za nekaj minut spustite vsa okna in pustite, da se vroč zrak iz avtomobila zamenja z zunanjim. Tudi ko se pozneje odpeljete, imejte okna še vedno nekaj časa odprta, vendar pazite na prepih, ki bi vam lahko povzročil glavobol.
V primerno ohlajenem vozilu je voznik pri vožnji bolj spočit in zbran, s tem pa se precej zmanjša nevarnost nesreče.

Hladite kabino, ne sebe

Ohlajeni zrak mora krožiti tako, da ne ohlaja vas, temveč kabino! Prezračevalne šobe zato vedno usmerite stran od sebe, predvsem od sklepov in glave. Izpostavljenost mrzlemu zraku lahko povzroči glavobol, prehlad, bolečine v sklepih in druge zdravstvene nevšečnosti. Najbolje je, da zračnike usmerite v strop.
Še posebej pozorni bodite na otroke v avtu. Tudi njim vročina ne prija, vendar so veliko občutljivejši. Z njimi na poti zato še toliko bolj pazite na usmerjenost šob, moč pihanja in nastavljeno temperaturo.

S temperaturo nikar ne pretiravajte

Hlajenja nikoli ne nastavite na prenizko vrednost. Razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo v notranjosti naj bo med 5 in 7 stopinjami, ne več! Če vam merilnik zunanje temperature kaže 31 stopinj, si torej temperaturo v vozilu nastavite na najmanj 24 stopinj, če vam kaže 27, pa v kabini ne imejte manj kot 21 stopinj. Če ste v vozilu dlje časa, lahko pozneje temperaturo še nekoliko znižate, vendar ne preveč. S takšnim ravnanjem boste preprečili razvoj prehladnih obolenj in zmanjšali obremenitve organizma zaradi prevelikih temperaturnih razlik.
Ohlajen in bolj suh klimatiziran zrak povzroči reakcije na sluznici zgornjih dihal, ki nabrekne in oteži dihanje. Enako se zgodi s sluznico v sinusih, pogosta posledica tega je glavobol.

Ne pretiravajte z močjo ventilatorja

Pri ročni klimatski napravi moč delovanja ventilatorja nastavite na najmanjšo še učinkovito stopnjo. Če imate vgrajeno samodejno klimatsko napravo, izberite nastavitev Auto, pri kateri elektronika ob pomoči različnih tipal in servomotorjev smer pretoka zraka in hitrost ventilatorja samodejno prilagaja nastavljeni temperaturi in zunanjim vremenskim razmeram.
Sodobne samodejne klimatske omogočajo tudi več nastavitev moči pihanja (soft, normal, fast). Na začetku izberite milejšo možnost, pozneje pa samodejno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta