Italija: Je res v nevarnosti 60 tisoč delovnih mest?

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.12.2021 05:00

V italijanski industriji sestavnih in rezervnih avtomobilskih delov naj bi bila zaradi prehoda na električna vozila
v nevarnosti armada zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prehod na električne avtomobile bo očitno zelo ali precej bolj zahteven, kot se je zdelo še pred časom. Foto: Tovarna

Tovarna

Prehod na električne oziroma elektrificirane avtomobile in izpolnjevanje zahtev, ki jih pred avtomobilsko industrijo postavlja načrt EU Pripravljeni za 55 (Fit for 55), utegneta v Italiji postaviti pod vprašaj vsaj 60 tisoč delovnih mest.

Tako ob drugem pravita Ferdinando Uliano, vodja italijanskega sindikalnega združenja FIM CISL, in Stefano Boscini, ki v tem sindikatu vodi oddelek avtomobilske industrije. Podobnega mnenja so tudi nekateri analitiki, ki spremljajo dogajanje na apeninskem prostoru. Kot pravijo, utegneta prehod na električne avtomobile in s tem izpolnjevanje zahtev, ki jih pred avtomobilsko industrijo postavlja omenjeni načrt EU (po njem naj bi v skupnosti po letu 2035 prenehali izdelovati avtomobile na bencinski in dizelski pogon, hkrati pa naj bi že do leta 2030 bistveno znižali izpuste škodljivih plinov), močno prizadeti tovrstno industrijo v Italiji. V mislih imajo predvsem industrijo oziroma verigo izdelovalcev avtomobilskih sestavnih in rezervnih delov. To so večinoma majhna podjetja, ki sama ne bodo zmogla velikih investicij, ki jih zahteva prehod oziroma načrt.

"Kljub vsem pritožbam in prošnjam tako sindikatov kot teh podjetij vlada v svoje načrte ni vključila pomoči, s katero bi industrija, ki se ukvarja s številnimi problemi, laže opravila ta prehod," pravijo sindikati. Ti so tudi predlagali, da bi vlada oblikovala poseben sklad, ki bo ščitil majhna in srednje velika podjetja te industrije. Hkrati pa bi morali z dodatnimi spodbudami okrepiti prodajo oziroma ponudbo električnih in hibridnih vozil ter tako obnoviti vozni park javnega oziroma državnega sektorja. Ob tem pa ni znano, kako so sindikati prišli do ugotovitve, da je zaradi tega v nevarnosti 60 tisoč delovnih mest.

Po podatkih je v italijanski industriji sestavnih in rezervnih avtomobilskih delov neposredno in posredno zaposlenih okoli 278 tisoč delavcev. Ti oziroma ta industrija ustvari približno 6,2 odstotka bruto domačega proizvoda, kar ima ustrezno težo. Ob tem pa ni mogoče prezreti, da Fiat, ki združuje tako rekoč vso italijansko avtomobilsko industrijo v okviru koncerna Stellantis, tudi ni v najboljšem položaju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta