Francozi na Kitajsko? Vse kaže, da se Renault spet odpravlja na največji avtomobilski trg na obli

28.08.2021 04:00
Francoski Renault je v začetku leta objavil svoj strateški načrt Renaulution. S tem je skupina, ki jo sestavljajo še Dacia, AutoVaz in Alpine, začrtala dolgoročno pot razvoja, pri čemer je povsem nesporna tudi ali predvsem osredotočenost na električni avtomobilski pogon.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault in Geely naj bi na Kitajskem izdelovala in prodajala hibridne avtomobile. Kitajski partner je pomemben tako doma kot tudi v Evropi, saj je med drugim lastnik švedskega Volva.
Tovarna

Toda Renault je hkrati del zveze, ki jo sestavljata še japonski tovarni Nissan in Mitsubishi. Ta je po aferi s Carlosom Ghosnom, nekdanjim predsednikom zveze, zašla v globoko krizo, iz katere se še vedno ni povsem izkopala. Prav v tej luči so zanimivi nekateri načrti francoske tovarne, ki morda postavljajo pod vprašaj obstoj zveze Renault-Nissan-Mitsubishi.

Lani je Renault prečrtal prodajo svojih osebnih vozil na Kitajskem, največjem avtomobilskem trgu na obli. Sedaj se zdi, da to potezo vsaj nekoliko obžaluje, saj je posel prepustil Nissanu. Toda nekaj bolj jasen je načrt, po katerem naj bi se znova vrnil na Kitajsko - tokrat s pomočjo oziroma v sodelovanju s kitajskim koncernom Geely. To je skupina, ki je na Kitajskem izjemno močna, je pa po svoje pomembna tudi v Evropi, saj je v njenih rokah 9,7-odstotni delež nemškega Daimlerja AG, poleg tega je tudi lastnica Volva in Lotusa. Leta 2018, ko je lastnik Geelyja Li Shufu z vložkom približno osem milijard evrov postal največji posamični lastnik nemške avtomobilske srebrnine, so nemške oblasti uvedle preiskavo – da bi ugotovile, ali je bil posel opravljen pravilno. Pokazalo se je, da pri tem ni bilo nič narobe.

Direktor Geelyja Li Shufu je leta 2018 v Nemčiji povzročil pravi potres, saj je v Daimler AG vložil veliko denarja in postal največji posamični lastnik tega nemškega avtomobilskega podjetja.
Tovarna

Po sedanjih, tudi nekoliko skrivnostnih načrtih naj bi Renault in Geely skupaj izdelovala hibridne avtomobile na Kitajskem in pri tem pa uporabila tudi zmogljivosti tovarne, ki jo imajo Francozi v Južni Koreji (Renault Samsung Motors). Ta južnokorejska tovarna ni povsem izkoriščena in očitno predstavlja problem za Renault, ki bi bil ob morebitnem sodelovanju z Geelyjem bistveno manj pereč. Po mnenju nekaterih pa ta Renaultov načrt znova postavlja pod vprašaj obstoj zveze, v kateri je francoska tovarna že dolgih 21 let. Nesporno je, da vse od odhoda Carlosa Ghosna zveza išče izhod iz krize, pri čemer sta tako Renault kot tudi Nissan v lanskem poslovnem letu (ta se po japonski tradiciji konča zadnji dan marca v tekočem letu) zaključila z visoko izgubo.

Zanimivo je, da je lani, ko se je Renault odločil narediti križ čez kitajski trg, pretrgal tudi sodelovanje z dolgoletnim partnerjem Dongfengom (ta je 13,6-odstotni lastnik francoske avtomobilske skupine PSA, ki je znotraj koncerna Stellantis), medtem ko tega ni storil Nissan. Ta je na Kitajskem razmeroma uspešen, toda nad vsem tem je vedno senca zapletenih političnih odnosov med dvema azijskima velesilama. To izvira še iz časov druge svetovne vojne oziroma krute japonske okupacije Kitajske. Pred leti je to povzročilo pravo trgovinsko vojno, pri čemer so zlasti trpele oziroma imele veliko škodo prav japonske avtomobilske tovarne. Čeprav ni jasno, ali bo povezava Renaulta z Geelyjem vplivala tudi na odnose francoske tovarne z Nissanom, se zdi, da ta v tej potezi ne vidi nič posebej problematičnega. Tako naj bi bil menda menil tudi prvi mož Nissana Makota Uchida. Znano namreč je, da tudi največje avtomobilske korporacije, kot sta recimo Toyota in Volkswagen, sodelujeta z dvema kitajskima partnerjema. V vsakem primeru pa je očitno, da Renault noče in tudi ne more zanemariti kitajskega avtomobilskega prostora. In ob vsem tem ne bi smeli pozabiti, da je Renault tudi 100-odstotni lastnik naše edine in s tem tudi največje slovenske avtomobilske tovarne, novomeškega Revoza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta