(FOTO) BMW i4: Prvi električni M iz bavarskega Münchna

Vinko Kernc Vinko Kernc
29.04.2022 05:00

Električno gnani BMW i4 s precej spodbudnimi ekološkimi napovedmi je nov model, nastal na enaki platformi
kot serija 4, in je hkrati tudi prvi ''i'', ki je na voljo kot različica M. Pri nas stane i4 najmanj 57.650 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BMW i4: zaradi nizkih in nizko nameščenih baterij je težišče za 11 centimetrov nižje kot pri seriji 3, zaradi izboljšane aerodinamike pa je količnik upora zraka le 0,24.
Bmw

CLAR (cluster architecture) je zelo prilagodljiva platforma, okoli katere je zgrajena vrsta beemevejev od serije 3 do 8 ter vsi iz serije X od trojke navzgor, ženejo jih številni motorji, od vrstnega 3-valjnika do V12, z zadnjim ali s 4-kolesnim pogonom, odslej pa tudi i4 (G26). Ta je pravzaprav različica serije 4 gran coupé (G22), od katere se na videz le malo razlikuje; zunaj po drugačnih platiščih (18 do 20 palcev) in za serijo i značilnih drobnih oblikovalskih podrobnostih (tudi modri vstavki), znotraj pa predvsem po ukrivljenem zaslonu.

Notranjost se v primerjavi s klasično gnanimi razlikuje v tem, da ima i4 velik ukrivljen zaslon merilnikov in info-zabavnega sistema.
Bmw

Glavna razlika je tehnična – i4 je namreč gnan z elektromotorjem na zadnji osi ali z dvema, na vsaki osi je po eden. Za zdaj sta na voljo dve različici, eDrive40 in M50. Prvega žene motor z največjo močjo 250 kilovatov in z navorom največ 430 njutonmetrov. Drugi, M50, ima največjo sistemsko moč dveh elektromotorjev 400 kilovatov in navor 795 njutonmetrov, pri tem pa prednji motor zmore 190 kilovatov, zadnji pa 230. Podatek o trajni moči elektromotorjev ni na voljo. Pri BMW govorijo že o peti generaciji njihovega električnega pogona eDrive, ki prinaša predvsem visoko napetost baterije (400 V), zmanjšano uporabo redkih zemljin in proizvodnjo brez izpustov ogljikovega dioksida.

Bmw

Novi i4 prinaša novost – samodejno rekuperacijo, ki omogoča tudi vožnjo (pretežno) le s stopalko pospeševanja, pri M50 je moč rekuperacije lahko vse do 195 kilovatov! Za oba pa je enaka baterija, ki zmore neto 80,7 kilovatne ure. To naj bi bilo dovolj za do 590 kilometrov vožnje z eDrive40 oziroma do 521 kilometrov z M50. Razlike so tudi pri zmogljivostih: šibkejši pospeši do 100 kilometrov v 5,7 sekunde in ima elektronsko omejeno največjo hitrost 190 kilometrov na uro, pri M50 pa sta številki 3,9 in prav tako elektronsko omejenih 225.

Bmw

Notranjost je, kot rečeno, v osnovi enaka kot pri seriji 4 gran coupé, le da sta pri njem povezana zaslona merilnikov in info-zabavnega sistema, na katerem je iDrive z operacijskim sistemom BMW OS8 nekoliko ukrivljena. Zaslon merilnikov meri 12,3 palca, info-zabavnega sistema pa 14,9 palca. Avdio sistem je lahko tudi znamke Harman Kardon, na voljo je tudi projicirni zaslon (HUD) tretje generacije, asistenčnih sistemov pa je okoli 40. Jasno, tudi digitalne storitve ponujajo največ, kar je na voljo.

Novi i4 ima polnilnik s kablom za domače polnjenje, enako tudi za javne polnilnice in skupaj s tem paketom še kartico za polnjenje BMW Charging. Ta pokriva preko 500 ponudnikov polnjenja v Evropi s preko 200.000 polnilnimi postajami (od tega jih je 790 v Sloveniji), vključno z mrežo zelo močnih polnilnic Ionity. Za orientacijo: na 11-kilovatni trifazni domači polnilnici se baterija od nič do 100 odstotkov napolni v osmih urah in pol, na 200-kilovatni javni polnilnici pa v pol ure.

Bmw

BMW napoveduje še tretjo, najšibkejšo pogonsko različico, dotlej pa sta na voljo opisani dve. Osnovni i4 eDrive40 stane 57.650 evrov, osnovni i4 M50 pa 71.500 evrov. Pri tem je zanimivo in nekoliko spodbudno, da stane eDrive40 le slabe tri tisočake več od navorsko primerljive bencinske različice 430i.

Bmw
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta