Fenomen clio: francoski, slovenski in dolenjski

Janez Kovačič Janez Kovačič
03.07.2019 19:30

V Revozu so prvega clia izdelali leta 1993, je najbolje prodajani renault vseh časov. Vsaj za slovenski trg je že od leta 1995 prodajni prvak. Produkcijsko je bil najbolj uspešen clio druge generacije, saj jih je na Dolenjskem nastalo kar 1,49 milijona

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Druga generacija clia (II) bo še dolgo zapisana kot najpogosteje izdelani renault v Novem mestu. Za njegovo rojstvo šteje leto 1998, nastajal je vse do leta 2005, oblikovno je otrok znanega, sedaj upokojenega prvega človeka oblikovanja pri Renaultu Patricka Le Quementa. 
Janez Kovačič

Te dni je v novomeškem Revozu, naši edini avtomobilski tovarni, ki je sicer v stoodstotni lasti francoskega Renaulta, zelo živahno. Tudi na tekočih trakovih dolenjske tovarne je namreč stekla izdelava clia nove generacije oziroma clia 5. Njegova prodaja steče septembra, dejstvo, da so izdelavo clia ob turški Bursi zaupali tudi Revozu, pa ima pomembno težo ne le za ta del Slovenije, ampak vso državo.
Renault clio ima na svojem kontu veliko pomembnih priznanj oziroma naslovov: je najbolje prodajani renault vseh časov, vsaj za slovensko avtomobilsko krajino oziroma trg je že od leta 1995 nosilec lovorike najbolje prodajanega avtomobila. Prav clio je najbolj zaslužen za to, da je bil Revoz dolga leta največji slovenski izvoznik (v izvoz gre kar 99 odstotkov vsega, kar naredijo, tisto, kar "ostane" na slovenskem trgu, je izdelano v enem dopoldnevu), potem je bil po tej strani nekaj let v ozadju, lani pa je znova zasedel prvo mesto med srenjo slovenskih izvoznikov. Glede na to, da je stekla tudi izdelava clia V, je povsem verjetno, da se bo tudi v tem letu povzpel na vrh slovenskih izvoznikov, s tem pa verjetno utrdil svoj položaj v Renaultu.

Najbolj uspešen clio druge generacije

Revoz, ki je naslednik Industrije motornih vozil (IMV), nastale v petdesetih letih prejšnjega stoletja, pri čemer je ta sodelovala tako z nemškim DKW kot britanskim BLMC, je nastal leta 1992, v francoskem naročju pa je od leta 1989. V Novem mestu so nastajali različni renaulti (renault 4, slovita "katrca", pa renault 5), toda prav clio, ki je v prvi generacijski izvedbi s tekočih trakov dolenjske tovarne pripeljal leta 1993, je prinesel nujno potreben razmah in s tem razširitev proizvodnje. Doslej so v Revozu izdelali 4,4 milijona vozil, od tega pa je bilo kar 1,95 milijona cliov različnih generacij. Produkcijsko je bil najbolj uspešen clio druge generacije, saj jih je na Dolenjskem nastalo kar 1,49 milijona, medtem ko so naredili tudi 229 tisoč cliov I in 148 tisoč cliov četrte generacije.

Revoz trenutno zaposluje okoli 3300 ljudi, v času od 2005 pa do 2016 je dobil skoraj 75 milijonov evrov subvencij.
Bobo

V kakšni kondiciji je Revoz

Revoz trenutno zaposluje okoli 3400 ljudi, za novo naložbo so jih zaposlili nekaj več kot 270. Pred tem so za izdelavo clia 4 zaposlili delavce za nočno, tretjo izmeno, ki jo pri izdelavi clia 5 ohranjajo. V času od leta 2005 do 2016. je Revoz dobil skoraj 75 milijonov evrov subvencij, pri čemer je največ denarja prispevalo ministrstvo za gospodarstvo. Največ avtomobilov so naredili v letu, ko je zavladala gospodarska kriza, in sicer 2009, saj je tedaj iz Novega mesta pripeljalo več kot 212 tisoč avtomobilov. Leta 2017 je bila dodana vrednost na zaposlenega okrog 75 tisoč evrov, kar je bistveno bolje od slovenskega povprečja okoli 42 tisoč evrov. Revoz je v letu 2017 (podatki za lani še niso znani) ustvaril 1,6 milijarde prihodkov in je bil s tem tretji v državi. Njegov delež v slovenskem izvozu je bil 4,4-odstoten, s tem pa je ustvaril tudi 3,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta