Dieselgate: Sojenje Winterkornu znova preloženo?

06.09.2021 05:00
Martin Winterkorn je bil ob izbruhu afere Dieselgate prvi mož koncerna Volkswagen in že od februarja čaka na začetek sojenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
winterkorn, martin (foto: Tovarna)
Tovarna

Sredi septembra bi se moralo v Nemčiji začeti sojenje Martinu Winterkornu in še štirim nekdanjim menedžerjem koncerna Volkswagen. Obtoženi so goljufije, povezane z znamenito afero Dieselgate. Toda Winterkorn ima zdravstvene težave in zato se utegne zgoditi, da mu bodo sodili ločeno.

Kot poročajo, naj bi imel Winterkorn, ki je star 74 let, težave s kolkom in ga bodo operirali. To bo, če se bo res zgodilo, že druga prestavitev procesa, ki bi se moral začeti februarja, vendar so ga preložili zaradi epidemije. Če bodo Winterkorna operirali, bo za sojenje pripravljen šele sredi prihodnjega leta. Tako ali drugače, Winterkorn bo najvišje rangirani menedžer skupine VW, ki mu bodo sodili zaradi vsega tistega, kar je povzročil Dieselgate.

Martin Winterkorn je bil vse do sredine avgusta 2015, ko je izbruhnila afera, prvi človek skupine Volkswagen (VW). Odstopil je dober mesec kasneje, ves ta čas pa je zanikal, da bi karkoli vedel o škandalu. Znano je, da so bili dizelski motorji, ki jih je koncern vgrajeval ne le v volkswagne, temveč tudi v druge avtomobile skupine, opremljeni s posebno programsko opremo, ki je prikazovala lažne vrednosti emisij škodljivih plinov. Zaradi tega je koncern doslej v obliki odškodnin in drugih stroškov plačal vsaj 30 milijard evrov, številne tožbe, ki so jih vložili bodisi posamezniki bodisi skupine oškodovanih lastnikov njihovih vozil, pa so še vedno na sodiščih. To velja tudi za kupce iz Slovenije, ki so ob pomoči Zveze potrošnikov Slovenije lani prav tako vložili tožbo proti VW. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta