Avtomobilska industrija: Gospodarska hrbtenica EU

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.08.2021 05:00
Največ avtomobilskih tovarn imajo v Nemčiji, pri nas le novomeški Revoz, ki je sestavni del Renaulta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izdelava avtomobilov oziroma različnih vozil je tako v Evropi kot v Evropski uniji izjemno razprostranjena in gospodarsko pomembna.
Večer

Evropa in posledično Evropska unija (EU) sta avtomobilski velesili tako v produkcijskem kot v tržnem smislu. Avtomobilska industrija predstavlja gospodarsko hrbtenico zlasti EU, v nekaterih članicah pa ima ob vsem tem izjemen pomen, kar še posebej velja za Nemčijo, Francijo, pa vse bolj tudi Češko, Slovaško, Poljsko, Madžarsko ipd. Slovenija je v tem pogledu nekako na repu, kajti Revoz je naša edina avtomobilska tovarna. Drži pa, da ima slovenska industrija avtomobilskih sestavnih/rezervnih delov v nacionalnem pogledu pomembno težo.

Na stari celini trenutno deluje - z manjšimi ali večjimi težavami - 290 tovarn, v katerih nastajajo avtomobili/vozila in motorji zanje. Od tega jih je v EU 185, večina (135) se ukvarja z izdelavo osebnih avtomobilov, 37 jih sestavlja lahka gospodarska vozila (LGV), 54 je izdelovalcev težkih gospodarskih vozil (TGV), 58 se jih ukvarja z avtobusi, kar 71 pa jih izdeluje pogonske agregate.

Po statistiki evropskega združenja izdelovalcev avtomobilov je avtomobilska industrija najbolj razširjena oziroma največja v Nemčiji. To seveda ni nič novega ali presenetljivega. Po teh podatkih imajo tam 23 tovarn osebnih vozil, štiri z LGV, tri izdelujejo vozila TGV, tri tovarne sestavljajo avtobuse, 13 pa motorje. Skupaj je tam zgoraj 41 avtomobilskih tovarn. Druga je Francija s 30 različnimi avtomobilskimi tovarnami, v Italiji jih je 22, v Španiji 16, prav tako na Poljskem, na Nizozemskem jih deluje deset, v Češki republiki in na Švedskem po osem, na Slovaškem štiri, Portugalci jih imajo pet, Madžari šest ipd. Slovenija ima torej novomeški Revoz, ki je znotraj Renaulta, na Hrvaškem pa omenjena statistika med izdelovalce po vsej verjetnosti šteje vse bolj znani Rimac Automobili.

Tudi v državah, ki niso članice EU, je avtomobilska industrija pomemben gospodarski dejavnik. Najbolj seveda izstopa Rusija, kjer imajo 34 različnih avtomobilskih tovarn, v Turčiji jih je kar 17, v nekdanji članici EU Veliki Britaniji deluje 30 avtomobilskih tovarn, v Ukrajini jih imajo šest, v Belorusiji štiri, v Srbiji tri ipd.

Slovenija je torej na repu po številu avtomobilskih tovarn, ne pa tedaj, ko gre za število izdelanih avtomobilov na zaposlenega v avtomobilski industriji. Tukaj smo takoj za Španijo, pa torej pred vsemi drugimi članicami EU. Podatek je zanimiv, nima pa kakšne posebne ali morda izjemne teže. Veliko pomembnejša bi bila informacija o produktivnosti v Revozu v primerjavi z drugimi tovarnami znotraj koncerna Renault. Ampak to je že povsem druga zgodba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta