Avtomobili in okolje: Načelno ni težav, konkretno pa veliko

Janez Kovačič Janez Kovačič
11.01.2022 05:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Statistika o prodaji novih avtomobilov na slovenskem trgu v letu, ki je za nami, ni prinesla nič novega ali presenetljivega. Povečanje je komaj zaznavno, mikroskopsko. Majhni športni terenci (SUV) so prepričljivo osvojili lovoriko najbolje prodajanih avtomobilov, kar že lep čas tudi ni nekaj izjemnega. Posel z električnimi baterijskimi avtomobili (EBA) je tam, kjer je bil lani. Čeprav podatkov o lanskem poslu z avtomobilsko pločevino v Evropski uniji še ni, je že sedaj na dlani, da bo slika vsaj v grobem takšna kot pri nas. V opombah oziroma komentarjih k temu bodo pripisani prav tako nič novi izzivi avtomobilskemu svetu – dolgi dobavni roki kot posledica pomanjkanja nekaterih sestavnih delov oziroma pandemije. Če malo poenostavim – vse znano.

Vse te težave, ki so sicer bridke, a po svoje vsaj malo tudi sladke – več kupcev kot avtomobilov –, se bodo uredile, izginile. Prej ali slej, tako ali drugače. Covid se bo umiril, zanj bo(m)do našli rešitev, njegov vpliv na avtomobilsko industrijo in naša življenja se bo unesel. Toda tisto, kar bo ostalo in se bo skoraj gotovo še zaostrilo in povečalo, je okolje ali, če hočete, vreme. To je ključno, je tisti oreh, ki ga bo morala ustrezno streti ob vseh in vsem drugem tudi avtomobilska industrija. In z njo mi vsi, lastniki avtomobila ali ne. Načelno ni težav, konkretno veliko ali ogromno.

Ena izmed raziskav, ki je bila pred nedavnim opravljena v Evropi, kaže, da je 62 odstotkov vprašanih pritrdilno odgovorilo na vprašanje, ali so za učinkovitejše ukrepe na tem področju. Lepo, seveda pričakovano. Odgovor na anketo nič ne stane, gre le za vprašanje, ali smo odgovorili pošteno. Če smo res za, bi se morali strinjati s kolosalnimi spremembami pri uporabi avtomobila. Ta je pred več kot stoletjem človeško življenje obrnil na glavo, sedaj nas čaka podobna revolucija - če smo res za. Električni avtomobili, pa naj čez noč zamenjajo vse druge (problematične) pogone, so zgolj majhen korak v pravo smer. So malenkost, te pa v seštevku pomenijo veliko. Varstvo okolja se začne doma in z majhnimi koraki, TEŠ 6 je v tej luči zgolj slovenski okoljski in tudi politični škandal, ki zaudarja do neba in še dlje.

Covid na osebni ravni kljub vsemu pušča nekaj možnosti različnega ravnanja, prav ali ne. Okolje pač ne. Ali nič več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta