Rokometna reprezentantka Nina Zulič: Stroj v slovenski vrsti

Bojan Bauman Bojan Bauman
07.03.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Zulič
Epa

Na obeh tekmah je bila 26-letna organizatorka igre Nina Zulič med vidnejšimi slovenskimi rokometašicami, ki so odigrale dve pripravljalni tekmi za evropsko prvenstvo z Makedonkami, v tako imenovanem pokalu EHF. Na prvi je dosegla zadetek, ki je ekipi prinesel tesno zmago, in na drugi je bila med najbolj zaslužnimi za še eno lepo zmago, takrat na gostovanju. Nina v slovenski reprezentanci nedvomno zori; dobri nastopi pa ji odpirajo vrata tudi na klubski sceni. Po odličnih predstavah na nedavnem svetovnem prvenstvu so jo opazili v romunski ekipi Gloria 2018 Bistrita Nasaud in sredi sezone je prestopila iz turške v romunsko ligo, ki pri dekletih velja za eno močnejših v Evropi.

"S predstavami na svetovnem prvenstvu sem bila kar zadovoljna in potem je pri prestopu v Romunijo šlo precej na hitro. Poklicali so mojo agentko, začeli smo se pogovarjati o prestopu. Moj cilj je bil, da delam v ekipi, kjer imam dovolj pomembno vlogo in kjer se še lahko razvijam. Romunska liga je ena izmed najboljših na svetu; tako tujke kot domače igralke so res na nivoju. Tako nadgrajujem kariero v profesionalnem klubu, kjer imajo velike ambicije. Vse to mi bo pomagalo na novembrskem evropskem prvenstvu, od katerega vsi veliko pričakujemo," razmišlja Zuličeva.

Odločitev, da turški Kastamonu Beledyesi, ki igra v ligi prvakinj in je v isti skupini kot ljubljanski Krim, zamenja sredi sezone bi lahko bil tudi korak nazaj v njeni karieri. Odrekla se je namreč tekem na najvišjem evropskem nivoju. "Do konca smo imele le še tri evropske tekme. Odločala sem se že tudi za naslednjo sezono. Potrebovala sem novo sredino, s prejšnjimi delodajalci pa smo se razšli sporazumno. Za mene je bila Turčija velika izkušnja. Močan tamkajšnji klub je tudi popestritev za evropsko klubsko sceno in verjamem, da bodo Turki sledili svoji viziji. Preboja pa si ne morejo obetati čez noč, ker tako ne gre. Sama sem jim pomagala priti na višji nivo; poleg mene je bilo v ekipi še nekaj Črnogork," pove Zuličeva.

Prihodnost ženskega rokometa

Tokrat so bila dekleta na reprezentančnem zboru v okrnjeni zasedbi in podobno je bilo že na svetovnem prvenstvu v Španiji, kjer pa so kljub vsemu naredile zgodovinski preboj iz predskupine. Kaj podobnega jim doslej še ni uspelo. In tudi pripravljalni tekmi z Makedonkami sta bili priložnost za nova imena, priložnost za dokazovanje. Tudi za Zuličevo, ki je bila med najbolj prizadevnimi in najbolj opaznimi v ekipi. "Na svetovnem prvenstvu smo res naredile korak naprej in že tam smo spoznale, da je mogoče nabor igralk hitro razširiti z mlajšimi igralkami in ostalimi, ki izpričajo potencial. Tako gradimo prihodnost slovenskega ženskega rokometa; igralke, ki sedaj prihajajo, bodo kmalu postale nosilke igre slovenske reprezentance. Tako so tudi na račun nekaterih odpovedi uveljavljenih rokometašic dobile priložnost že sedaj, v bistvu predčasno. Tako so se vpeljale v sistem in jim bo lažje. Na srečo nobena od poškodb, ki so sedaj zadržale sedem deklet, ni hujše narave in bodo zraven že ob naslednjem vpoklicu. Prilagajanja nas je naučila še posebej korona, ki je sestavo ekip res naredila zelo nepredvidljivo," doda Zuličeva.

November bo hitro tu

No, časa do novembra ni več veliko, do EP so pred dekleti še trije zbori. Koliko bi ekipi lahko škodovalo dejstvo, da praktično nikoli ne trenirajo v kompletni postavi? "Gotovo je to mogoče. A v času korone smo se naučili, da reprezentanca ne more sloneti na le 15 igralkah. Baza mora biti širša in prav to sedaj počnemo. Prav je, da se priključujejo mlajše. Pa tudi delati je treba s tistimi, ki se odzovejo. Tudi na zadnji dve tekmi smo šle s postavo, ki nam je bila na voljo. Makedonke so se izkazale kot kvalitetne igralke, več jih igra po Evropi in tudi sama sem nekatere med njimi poznala iz turške lige. Prizadevajo si zvišati nivo, enak cilj imamo tudi Slovenke. Aprila bo minilo šele prvo leto našega sodelovanja s selektorjem Draganom Adžićem. Menim, da se je v vsaki dosedanji akciji videl napredek in tudi tokrat smo stremele k temu," zaključi Zuličeva, ki je ob odsotnosti Elisabeth Omoregie na zadnjih dveh tekmah dobila priložnost za igro tudi v obrambi. Tako pod vodstvom Adžića postaja vsestranska, kompletna igralka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta