Pred rokometnim EP: Težave z vratarji Slovencev ne bodo iztirile

Nejc Strojnik
13.01.2022 06:00

Slovence danes ob 18. uri v madžarskem Debrecenu proti Severni Makedoniji čaka krstna tekma na letošnjem evropskem prvenstvu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenski rokometaši so že večkrat dokazali, da znajo iz sebe iztisniti prav vse atome moči.

Andrej Petelinšek

Marsikateri športnik ali trener pred velikim tekmovanjem rad izjavi, da se osredotoča le na vsako naslednjo tekmo. Oguljena fraza, ki pa se bo na letošnjem evropskem prvenstvu v rokometu še kako izrazila. Že nekaj časa je namreč jasno, da bodo turnir, ki ga letos gostita Madžarska in Slovaška, v veliki meri krojile koronavirusne okužbe. Virus je v razmahu, lotil se je tudi slovenske reprezentance, na udaru so očitno predvsem vratarji. Po preteklih težavah je tik pred odhodom na prvenstvo okužen še Aljaž Panjtar. Vratarja Gorenja so umaknili od preostale zasedbe, po pravilniku Evropske rokometne zveze se lahko 30-letnik aktivnostim reprezentance znova pridruži po najmanj petih dneh karantene in dveh negativnih rezultatih testov PCR.

Selektor Ljubomir Vranješ bo tako na današnji prvi tekmi proti Severni Makedoniji imel na voljo zgolj dva vratarja, Urha Kastelica in novinca na velikih tekmovanjih Jožeta Baznika. "Ni optimalno. Vsak večer, ko grem spat, razmišljam, kaj bo prinesel jutrišnji dan. Razmišljam o dvajsetih različnih scenarijih. A na koncu moramo pač s tem živeti, vsaka ekipa mora. Imeli smo šest vratarjev, zdaj sta ostala dva. Klemen Ferlin je poškodovan, Urban Lesjak, Aljaž Panjtar in Miljan Vujović so pozitivni. Če se nam po kakšnem naključju zgodi, da zboli še en vratar, bomo v težavah," je dejal švedski strokovnjak na klopi Slovenije in se pošalil, da bi morda kdo od igralcev lahko bil kos nalogi med vratnicama. "Mogoče je pa Mačkovšek dober vratar."

Igralec in selektor obenem

Današnja prva tekma proti Severni Makedoniji, ki se bo v Debrecenu začela ob 18. uri, bo vse prej kot lahka, nadaljuje selektor Vranješ: "Nasprotniki so dobri, v zadnjem letu in pol so precej napredovali. Njihov napad je hiter, močni so v obrambi, imajo dobre vratarje. Tukaj je še Kiril Lazarov, ki je eden najbolj nevarnih in izkušenih na celotnem prvenstvu." Pa ne le to, Lazarov bo na prvenstvu opravljal kar dve vlogi, igralsko in selektorsko, kar se ni zgodilo še na nobenem velikem tekmovanju. "Ni mi jasno, kako mu bo uspelo. Če si selektor, si selektor, če si igralec, pa moraš dati 100 odstotkov v igro. To je moje mnenje. Zagotovo mu ne bo lahko," pravi Vranješ. Lazarovu ne bo lahko niti zaradi zdesetkane ekipe, ki jo bo vodil. Pred odhodom na Madžarsko je bilo namreč pozitivnih kar pet rokometašev.

Da so Severni Makedonci v zadnjem obdobju konkretno napredovali, se strinja tudi Miha Zarabec, ki je v dresu s slovenskim grbom zbral že 79 nastopov. "Zagotovo so spremenili igro v prehodu. Hitrejši so in več tečejo. A imajo težavo s tem, ker morajo v prehodih iz obrambe v napad in obratno menjati kar nekaj igralcev. To je njihova minus točka," je jasen Zarabec, ki si kruh služi pri nemškemu velikanu Kielu. Tridesetletnik je po drugi strani prepričan, da ima Slovenija kakovost, da so tudi sami napredovali. Obljublja, da bodo dali vse od sebe, da prvenstvo odprejo dobro. Bolje kot pred štirimi leti, ko so se na prvenstvu Stare celine na Hrvaškem prav tako najprej udarili s Severno Makedonijo in izgubili s 25:24. "Časi so se spremenili, tista tekma je pozabljena, vmes se je marsikaj zgodilo. S tem se ne obremenjujemo. Danes je druga tekma, drugo prvenstvo," še pove Zarabec, ki se strinja, da bo letošnji turnir precej čuden, a po drugi strani bodo vse reprezentance imele podobne pogoje.

Polne dvorane?

Evropsko prvenstvo bo v delu, ki ga gosti Madžarska, ta pa je večinski, nenavadno tudi zaradi navijačev, ki bodo sicer za vstop v dvorano potrebovali pogoj PCT, ne bodo pa številčno omejeni. Dvorane bodo tako lahko razprodane do zadnjega sedeža, kar je z vidika športa odlično, se strinjajo Slovenci. "Verjamem, da bomo kljub temu zminimalizirali stike in z drugimi ukrepi, maskami in razdaljo do konca prvenstva ostali brez okužb oziroma s čim manj okužbami," je ob tem dejal izkušeni Staš Skube, ki igra na položaju organizatorja igre.

Da ne bodo dovolili, da jim korona pokvari razpoloženje, pa je odločen Borut Mačkovšek: "Kljub vsemu je vzdušje v ekipi odlično. Ti pa da vse skupaj malo misliti. Upam, da se ne bo še kdo okužil. Sicer pa glede na druge ekipe niti nismo imeli tako veliko okužb." Na roko jim gre tudi nastanitev v hotelu, kjer imajo zase praktično celotno nadstropje. Selektor Vranješ pove, da to ni samoumevno in da so nekatere reprezentance v drugih hotelih precej bolj nagnetene. Današnja tekma s Severnimi Makedonci bo zanimiva tudi zaradi dejstva, da so Slovenci med pripravami na prvenstvo odigrali zgolj eno tekmo, kar pomeni, da bo obračun dober pokazatelj, kako uspešne so bile priprave v Zrečah. Selektor, ki bo končni seznam igralcev za tekmo naredil po današnjem jutranjem treningu, je prepričan, da bodo igralci naredili vse za zmago. Slednjo napovedujejo tudi športne stavnice. Po četrtkovi tekmi Slovenijo v skupini A v soboto čaka Danska, v ponedeljek pa še Črna gora. Osnovni cilj ostaja uvrstitev na prvo ali drugo mesto in preboj v glavni del tekmovanja, ki bo v Budimpešti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta