Kvalifikacije za SP: Slovenski rokometaši pod novim vodstvom do zmage, a brez preboja

Bojan Bauman Bojan Bauman
16.03.2022 20:50

Slovenci še naprej brez igre v napadu, s slabo obrambo, brez energije. Zmagali so, ker je bila na drugi strani podpovprečna ekipa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gašper Marguč je bil z osmimi zadetki v Padovi najboljši slovenski rokometaš.
Andrej Petelinšek

Menjave v reprezentanci, povsem nov strokovni štab, povratniki ... Vse to bi moralo prinesti nov veter v slovensko rokometno vrsto. In danes je na uvodni tekmi imela tudi zelo primernega nasprotnika za nastavitev kurza nazaj proti vrhu evropskega rokometa - Italijane. No, ni šlo gladko in tekma je prinesla več novih vprašanj kot odgovorov.

Organizator igre Dean Bombač, eden od povratnikov v reprezentančno vrsto, je v prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu dobil mesto v uvodni postavi. Tudi krožni napadalec Matej Gaber, še en povratnik, je bil hitro v igri. Na levem zunanjem se je ob odsotnosti Boruta Mačkovška odprlo mesto Niku Henigmanu. Nihče od omenjenih se ni proslavil na igrišču. Tudi selektor Uroš Zorman ni bil zadovoljen s prikazanim in je veliko menjaval. Hitro je bil v igri Aleks Vlah, nekaj kasneje še Nejc Cehte in Miha Zarabec. A rezultata tudi to ni prineslo.

V dvanajsti minuti so Italijani vodili z dvema goloma (7:5) in v naslednjih minutah so prednost ohranjali. Slab začetek Slovenije bi bil še slabši, če ne bi v golu stal Klemen Ferlin, ki je zaustavil nekaj nevarnih strelov (v drugem polčasu ga je zamenjal Jože Baznik in spet je bil vratar najboljši posameznik v naši postavi).

V napadu so bili na slovenski strani še najbolj zanesljivi krilni igralci. Gašper Marguč, ki je tekmo končal z osmimi goli kot najuspešnejši posameznik, je Slovencem priboril tudi prvo vodstvo z dvema goloma (12:10). Ki pa ni trajalo. Slovenci so grešili v napadu in v obrambi ni bilo nobene možatosti. Italijani so lahko streljali tako z razdalje kot s šestmetrske črte. In zadevali so iz protinapadov, saj se naši rokometaši niso dovolj hitro vračali v obrambo. Prvi polčas so dobili s 16:14.

Nadaljevanje je prineslo še višje vodstvo Italijanov, ki so kmalu povedli z 19:15. Še naprej ni bilo nobene energije v naših internacionalcih, v napadu so se zanašali na individualne akcije, v obrambi so delali neumne prekrške, ki sta jih avstrijska sodnika kaznovala z izključitvami. Italijanski rokometaši na srečo Slovencev niso dovolj kvalitetni, da bi te pomanjkljivosti povsem izkoristili. Tako so Slovenci petnajst minut pred koncem spet povedli s 23:22 in s težavami tekmo tudi dobili, z 29:28. Povratna tekma je na sporedu v nedeljo ob 14.30 v celjskem Golovcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta