Zastoj pri obsevanjih v UKC Maribor

Po mesecu in pol od začetka obsevanj v UKC Maribor obsevalne naprave znova samevajo, vse bolnike z rakom pa bodo odslej spet vozili na obsevanja v Ljubljano
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Komaj je prav steklo obsevanje bolnikov z rakom v mariborskem UKC, že bo program prekinjen. Edina radiologinja, ki je delala v enoti za radioterapijo oddelka za onkologijo, bo namreč leto in pol na bolniškem dopustu, so včeraj sporočili iz UKC Maribor.

Znova kadrovska stiska

Kadrovska stiska v drugi največji bolnišnici v Sloveniji se torej nadaljuje. Poleg sedaj že kroničnega pomanjkanja anesteziologov manjka tudi specialistov drugih področij, na razpise, tudi mednarodne, se javijo le redki specialisti - izmed radiologov sploh nihče, pravijo v UKC Maribor. Že v začetku leta 2016 so objavili mednarodni razpis za zdravnike specialiste radioterapije, nanj pa se ni prijavil nihče. "Poleti smo navezali stike z upokojenimi zdravniki Onkološkega inštituta, vendar se ni nihče odločil za nadaljnje aktivno delo. Jeseni letos smo vzpostavili stike s specialistko iz Srbije, ki pa žal ni dobila dovoljenja za delo pri nas iz zdravstvenih razlogov. Imamo pet specializantov, ki pa bodo vsi zaključili izobraževanje šele leta 2019, čeprav je UKC Maribor potrebe po specializantih javljal Zdravniški zbornici od leta 2010 dalje, ko je bil oddelek za onkologijo šele v fazi izgradnje," še sporočajo z UKC. Zbornica je UKC Maribor od osmih sporočenih potreb po mestih v treh letih odobrila tri, specializacije treh zdravnic specializantk pa bodo zaključene kasneje, kot so načrtovali, zaradi porodnih dopustov.

Rešitev specialisti iz Hrvaške?

"Ves čas smo intenzivno iskali zdravnike, ki bi lahko nadomeščali našo zdravnico – sklenili smo pogodbo z zdravnikom z Onkološkega inštituta, vendar samo za kratkotrajno nadomeščanje npr. dopusta ali strokovnih izobraževanj. Trenutno se dogovarjamo s specialisti iz Hrvaške za redno zaposlitev in za dodatno pomoč po podjemnih pogodbah. Če nam bo uspelo redno zaposliti zdravnika specialista, bomo lahko ob pomoči OI nadaljevali z uvajanjem in širjenjem dejavnosti radioterapije," obljubljajo v UKC Maribor in zagotavljajo, da je za varnost pacientov, ki jih ta čas obsevajo v Mariboru, poskrbljeno s prisotnostjo zdravnikov specialistov iz Ljubljane. Zdravljenje bodo ti torej zaključili v UKC Maribor, novih pacientov pa do nadaljnjega ne bodo začeli obsevati.

Zlata Štiblar Kisič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta