Vse, kar morate vedeti pred izbiro strešne kritine

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
27.09.2024 10:54

Po zaključeni gradnji sten pride na vrsto postavljanje strehe, kar je eden izmed ključnih korakov pri gradnji hiše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Getty Images

Na voljo je več različnih materialov za kritje strehe, zato je pomembno, da poznate prednosti in slabosti vsakega izmed njih, preden se odločite, kaj uporabiti.

Streha je temeljni del vsakega objekta, saj ščiti notranjost pred zunanjimi vplivi, kot so dež, veter, UV sevanje in drugi naravni pojavi. Prav zato je izbor materiala za streho tako ključnega pomena.

Glavni elementi strehe

Streha vključuje več pomembnih elementov. Sestavljena je iz strešne konstrukcije s podkonstrukcijo, strešne kritine, izolacijskega sloja in zaključnih elementov, kot so žlebovi. Strešna konstrukcija nosi kritino in prenaša obremenitve vetra ter snega na preostale dele hiše. Podkonstrukcija pa skrbi za prenos obremenitev kritine na strešno konstrukcijo. Kar zadeva izolacijo, se najpogosteje uporablja stiropor ali mineralna volna, ki ima dodatne prednosti, kot sta prepustnost in boljša zvočna izolacija. Skozi streho lahko izgubljate do 30 % toplote, zato je izolacija še kako pomembna.

Zaključni deli strehe vključujejo žlebove, ki zbirajo in odvajajo deževnico, tako da ta ne pade neposredno s strehe na tla ali po fasadi. Žlebovi so izdelani iz PVC-ja, aluminija ali bakra, najbolj priljubljeni pa so pocinkani žlebovi, saj ponujajo dobro razmerje med ceno in kakovostjo ter so dolgotrajni in odporni na vremenske vplive. Ivice, obrobe in odtočne cevi pa izdelujejo kleparji.

Poleg vsega tega je strešna kritina tista, ki ščiti konstrukcijo in daje hiši njen značilen videz.

Kateri material izbrati za strešno kritino

Izbira prave strešne kritine je odvisna od naklona same strehe, vremenskih pogojev in estetskih zahtev. Krovci vam bodo lahko najbolje svetovali, katera kritina je za vas najprimernejša.

Najpogostejša izbira so glineni in betonski strešniki. Glineni strešniki so izdelani iz gline in vode, oblikovani v kalupih ter engobirani, kar pomeni, da imajo še zaščitni in dekorativni sloj, ki prekrije zgornjo površino strešnika. Nato se strešnik peče pri visokih temperaturah, zaradi česar se zaščitni sloj trdno poveže z glino. Tako barva glinenega strešnika skozi leta ne zbledi, saj je le-ta odporen proti UV žarkom.

Njihova prednost je tudi nizka stopnja vpijanja vode (6 %), kar je precej manj od betonskih strešnikov (13 %). Poleg tega so glineni strešniki lažji za približno 40 %.

Betonski strešniki so narejeni iz mešanice cementa, peska in vode ter vliti v kalupe. Posebni premazi se pri betonskih strešnikih nanašajo naknadno. Njihova življenjska doba je med 30 in 60 leti.

Betonski strešniki so na voljo v široki paleti barv, glineni pa večinoma v naravni terakota barvi. Poleg tega so betonski strešniki cenejši od glinenih za približno 20–25 %.

Še ena priljubljena izbira je tegola, večslojni material na osnovi bitumna. Tegola je enostavna za polaganje, lahka in zelo primerna za prenove in popravila. Prilagodi se skoraj vsaki strešni konstrukciji – od skoraj ravnih streh pa vse do zelo strmih površin. Vendar pa kakovost tegole raste z njeno težo. Njena življenjska doba je krajša od opeke in običajno zdrži med 15 in 30 leti. Njena glavna prednost pa je dostopna cena.

Kovinske strešne kritine so lahko iz aluminija, bakra ali nerjavečega jekla. So precej lažje od opeke na kvadratni meter, a po življenjski dobi nič ne zaostajajo. Edina slabost kovinskih kritin je v tem, da so popravila zahtevnejša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.