Vrhovno sodišče je odločilo: Kruh v restavracijah Subway ni kruh

Gr.G.
02.10.2020 09:45

Zakon na Irskem razlikuje med kruhom kot osnovno hrano in drugimi pekovskimi izdelki, kot so slaščice ali modna peciva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Irsko vrhovno sodišče je odločilo, da kruh, ki ga prodajajo v restavracijah Subway, zakonsko ni mogoče opredeliti kot kruh, saj vsebuje preveč sladkorja. Do razsodbe je prišlo v davčnem sporu, ki ga je sprožil franšizojemalec Bookfinders. Družba je trdila, da za nekatere izdelke, ki jih lahko kupci vzamejo s seboj, med njimi so čaji, kava in topli sendviči, ni treba plačati davka na dodano vrednost.

Sodniški senat je pritožbo zavrnil in razsodil, da kruh, ki ga prodaja Subway, vsebuje preveč sladkorja, da bi ga lahko uvrstili v kategorijo osnovnih živil, ki niso obdavčena. Ugotovili so namreč, da je v kruhu sladkorja za 10 odstotkov teže moke, kar presega določen prag 2 odstotkov, je po poročanju The Independenta zapisano v sodbi. "Zakon razlikuje med kruhom kot osnovno hrano in drugimi pekovskimi izdelki, kot so slaščice ali modna peciva," je razložilo sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta