Vox populi: LMŠ s padcem podpore, SDS in SMC nekoliko navzgor

Rok Kajzer Rok Kajzer
16.02.2020 22:34

LMŠ navzdol, SDS navzgor, navzgor tudi SMC, a še daleč od državnega zbora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec, portret
Robert Balen

Krepka polovica vprašanih v javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, sodi, da bi bil v državnem interesu - na katerega se sklicujejo politiki v aktualni politični krizi - takojšen razpis predčasnih volitev (57,9 odstotka). Tretjina (33,2 odstotka) jih meni, da bi morali oblikovati novo vladno koalicijo in novo vlado.

Večer
Vox populi februar 2020
Večer

Razmerja v parlamentu

Projekcija razdelitve poslanskih mandatov kaže zanimivo sliko. Če bi se po predčasnih volitvah z Janšo pogajali isti partnerji kot ta trenutek (brez SMC), bi komaj prišli do 39 poslanskih mest (SDS 28, Desus 4, NSi 7). Tudi če bi jim na pomoč priskočili v SNS in oba manjšinca (4+2), bi imeli v parlamentu zgolj 45 poslanskih mest. Če bi vlado znova poskušal oblikovati Šarec, bi imel nekoliko boljša izhodišča. S SD bi obvladovali 37 poslanskih mest, z Desusom 41, in če bi jim uspel dogovor še z Levico, bi imeli skupaj z manjšincema 51 glasov. Če bi takšni izidi obveljali na predčasnih volitvah, je nekoliko bolj razumljiva želja Počivalška, da sebi in svojim poslancem za še dve leti podaljša življenjsko dobo. V tej projekciji gre najti tudi veliko naklonjenost SDS oblikovanju nove vlade ne pa volitvam, po katerih bi imeli velike težave z iskanjem večine - večje, kot je ta trenutek.
Šarčev odstop in prerivanja za politični obstanek med nekdanjimi koalicijskimi partnerji so se pričakovano odrazila tudi v podpori trenutni vladi, ki opravlja tekoče posle. Odstotek tistih, ki so ocenjevali delo vlade kot uspešno, je padel za več kot deset odstotkov (s 50,6 na 39), za skoraj sedemnajst odstotkov pa se je povečal odstotek tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot neuspešno (s 40,9 na 57,5).

Večer

Premiki pri priljubljenih

Februarsko merjenje priljubljenosti slovenskih politikov je sledilo padcu vlade in so se v skladu s tem odrezali tudi politiki – kar petnajst jih je ocenjenih slabše in le štirje boljše. Borut Pahor ostaja na čelu z malenkost nižjo oceno kot januarja, pred Marjanom Šarcem in Tanjo Fajon, ki sta ocenjena slabše. Ljudmila Novak ostaja na četrtem mestu z nespremenjeno podporo. Čeprav Desusu ne kaže najbolje, pa je javno mnenje predsednici te stranke naklonjeno - pridobila je kar deset mest in je trenutno peta (njen predhodnik Karl Erjavec zapušča lestvico).
Od politikov, o katerih se v zadnjih tednih največ govori (Židan, Tonin, Bratušek, Janša ...), so vsi ocenjeni slabše. Skok z 18. na 12. mesto je uspel Miru Cerarju, dvig na lestvici pa tudi komisarju Janezu Lenarčiču.

Vox populi februar 2020
Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta