Vložena obtožnica za grozovit zločin v Postojni

Hristijan Bozov, ki je oktobra lani z nožem 16-krat zabodel Vanjo Z., v preiskavi dejanja ni priznal. Ali bo zoper obtožnico vložil ugovor, še ni znano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Hristijan Bozov na pričetek sojenja čaka za zapahi.

Igor Napast

Tretji delovni dan letošnjega leta je koprsko okrožno tožilstvo na sodišče vložilo obtožnico zoper 24-letnega Hristijana Bozova iz Postojne zaradi poskusa umora 22-letne Postojnčanke Vanje Z. Odvetnica osumljenca, ki na sojenje čaka v priporu, pravi, da se bodo o morebitni pritožbi na obtožnico odločili v teh dneh. Če se ne bodo pritožili, se bo sojenje začelo kmalu.

"Seznanjena sem, da je bila vložena obtožnica, vendar vam v tem trenutku o tem nimam kaj več povedati. O pritožbi nanjo se še odločamo. Naša odločitev je odvisna od več dejavnikov, lahko pa vam povem, da se v tem trenutku še nismo odločili," je povedala odvetnica Sanja Sega iz odvetniške pisarne Čeferin, ki zastopa obtoženega 24-letnega Postojnčana. S koprskega okrožnega tožilstva nam je pred tem vodja, višja tožilka Barbara Milič Rožman, potrdila, da je tožilstvo zoper osumljenega napada že spisalo obtožnico in jo 5. januarja vložilo na koprsko okrožno sodišče.

Poklical jo je in pričakal

Krvavi dogodek se je v Postojni zgodil 11. oktobra zjutraj, ko se je žrtev, 24-letna Vanja Z., vrnila iz nočne izmene. S sodelavcem se je pripeljala do blokov za gozdarsko šolo, od tam pa je nameravala nekaj sto metrov prehoditi do doma. Že med potjo naj bi jo bil poklical Bozov in se dogovoril, da se z njo sreča ob ograji gozdarske šole.

Tam sta se res srečala, njun pogovor naj bi se bil kmalu spremenil v prepir, v katerem je Bozov izvlekel kuhinjski nož in z njim večkrat zabodel žrtev. Po prvih podatkih naj bi jo bil zabodel kar 13-krat, v ljubljanskem kliničnem centru pa naj bi bili odkrili še tri vbode.

Očividci domnevajo, da bi napadalec končal svojo namero, če ga ne bi zmotili, zaradi česar je z nožem vred skočil v svoj avto in zbežal. Po naših podatkih ni šel daleč, ampak le domov, kjer naj bi bil celo pomil kuhinjski nož in ga pospravil na svoje mesto, kljub temu pa so kriminalistični tehniki na njem našli sledove krvi.

Trikrat so jo oživljali

Medtem se je zabodena Vanja Z. na tleh borila za življenje. Postojnski reševalci so jo oskrbeli in odpeljali v ljubljanski klinični center, zaradi številnih ran in velike izgube krvi pa naj bi jo bili takoj ob prihodu v Ljubljano že izgubili, vendar so jo spravili nazaj k življenju. Med zahtevno operacijo naj bi jo bili nato še dvakrat oživljali. Čeprav so bili poznavalci pesimistični, je 22-letna Postojnčanka preživela, kmalu okrevala in se vrnila domov.

"Očitkov, kot jih je podalo tožilstvo, ne prizna," nam je po zaslišanju dva dni po napadu povedala napadalčeva odvetnica. Po naših podatkih je obtoženi sicer priznal, da sta se v ponedeljek zjutraj z nekdanjo sodelavko srečala, vendar ni priznal, da naj bi se bil pred srečanjem pripravil, da jo umori. Zatrdil naj bi bil, da sta se naprej sprla, nato pa naj bi se bil izgovarjal, da mu je počil film.

Na sojenju se Bozovu slabo piše, saj je Vanja Z. preživela in bo lahko povedala, kako se je z njim dogovorila za srečanje in kako jo je napadel. Kriminalisti pa imajo v rokah trdne materialne dokaze: poleg noža tudi krvave sledi na Bozovih oblačilih in obutvi.

Do 15 let ali več kot 15?

Obramba v takih primerih lahko le skuša spremeniti kvalifikacijo dejanja. Najverjetneje bo skušala dokazati, da se Bozov na napad ni pripravljal, ampak naj bi se bil ta zgodil hipno. Če mu bodo dokazali poskus umora (načrtovano in naklepno dejanje), mu grozi najmanj 15-letna zaporna kazen, če mu tega ne bodo mogli dokazati, ampak le poskusa hipnega uboja, pa mu grozi od pet do 15 let zapora.

Bozov naj bi bil, kljub temu da sta oba poročena in da Bozov z ženo pričakuje otroka, nekdanjo sodelavko že dalj časa zalezoval, se ji vsiljeval, zaradi česar je žrtev celo prenehala delati v podjetju v Podskrajniku. Ko je službo zamenjal tudi Bozov, se je zoper vrnila v Podskrajnik, od koder se je tistega usodnega jutra pripeljala domov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta