(VIDEO) Tako zveni, ko glasbo ustvarja umetna inteligenca

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.11.2018 09:50

Huawei je predstavil zvok polarnega sija, ki ga je uglasbila umetna inteligenca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

"Zgolj tri mesece je trajalo. Kar ni dolgo za tako kompleksen projekt. Je pa sodelovala velika ekipa," so se na Dunaju pohvalili pri družbi Huawei, ki je skušala najti čim bolj nazoren način za prikaz delovanja in zmožnosti umetne inteligence. 
Prvi korak pri projektu Sound of Light (Zvok svetlobe) je bil zajeti polarni sij na Norveškem. Ključni je bil lovec avrore Kjetil Skogli. "On je omogočil tako hiter razvoj. Če bi sami morali iskati in fotografirati severni sij, bi zagotovo trajalo dlje," so izpostavili predstavniki družbe. Poseben sistem umetne inteligence na telefonu Huawei Mate 20 Pro so nato naučili samodejne prepoznave ključnih značilnosti posnetkov severnega sija in jih pretvorili v glasbene elemente, ki so jih potem s pomočjo telefona vkomponirali v edinstveno simfonijo. Kot zanimivost: analiza 14 podob, iz katerih je nastala več kot 10 minut trajajoča simfonija, je trajala zgolj nekaj minut, vse računske operacije pa je izvedel en sam mobilnik. 
{embed_youtube}https://youtu.be/zo4AhABjLjs{/embed_youtube}
V zadnjem delu izziva se je skupina umetnikov soočila z ustvarjanjem večsenzorične izkušnje, ki povezuje inovacije na področju umetne inteligence z nikoli prej slišanim jezikom polarnega sija oziroma avrore. Toda zakaj so za projekt izbrali prav podobe avrore borealis in ne česa drugega, denimo mavrice. Pri Huawei odgovarjajo, da se jim je zdel severni sij najbolj magičen in skrivnosten. 

Simfonijo Sound of Light so sinoči premierno zaigrali na Dunaju. 
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta