(VIDEO) Pametna čelada s smerniki za varnejšo vožnjo z električnimi skiroji

Gregor Grosman Gregor Grosman
09.09.2019 17:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

V Berlinu turisti in domačini zelo radi koristijo ponudbo izposoje električnih koles in skirojev, ki jih je mogoče najti postavljene na vseh pomembnejših točkah. Skoraj ga ni križišča, kjer ne bi stal kakšen skiro, za izposojo pa si mora uporabnik praviloma naložiti ustrezno aplikacijo, se registrirati in dodati kreditno kartico. Izposoja pa sploh ni tako poceni, saj je bilo za 45 minut vožnje potrebno odšteti več kot osem evrov. 
{embed_youtube}https://youtu.be/AhmNMHpcMmg{/embed_youtube}
Strokovnjaki, ki se trudijo določiti pravila vožnje z električnimi skiroji, ti namreč dosegajo hitrosti tudi preko 25 km/h in so bili že večkrat vpleteni v prometne nesreče, izpostavljajo možnosti poškodb predvsem pešcev, če voznik skiroja s takšno hitrostjo trči vanje. Na drugi strani pa je tudi težava z nakazovanjem spremembe smeri, saj skiroji nimajo nameščenih smernikov, voznik pa težko med vožnjo z roko nakaže smer. 

Obveščenost za varno vožnjo

Na sejmu zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA, ki poteka v Berlinu, smo našli nahrbtnik, ki ima vgrajene LED luči, ki jih je mogoče uporabiti tudi za nakazovanje smeri, podjetje Livall pa je predstavilo več različnih tipov čelad, ki imajo vgrajene LED smernike, katere je mogoče krmiliti s pomočjo majhnega daljinskega upravljalnika. Tega se da brez težav namestiti na krmilo, ga povezati s pametnim mobilnikom in s pritiskom na gumb levo ali desno aktivirati smernike na čeladi. Tako bo oseba, ki se vozi za ali pred vami zmeraj vedela, v katero smer boste zavili. Luči so namreč tudi na prednji strani čelade. Pri modelu BH51 Neo so vgrajeni smerniki vidni celo v območju 270 stopinj, kljub vgrajeni elektroniki pa je čelada vodotesna. 

Livall pametna urbana čelada BH51M s prednje strani.
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta