(VIDEO) Na Evroviziji zmagala Nizozemska, Zala in Gašper zelo zadovoljna

Izraelci do konca pripeljali eno najbolj spektakularnih Evrovizij v 64-letni zgodovini izbora, katere del sta bila tudi Zala Kralj in Gašper Šantl s skladbo Sebi. Osvojila sta 13. mesto, v prvem polfinalu pa sta bila šesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalec Duncan Laurence je Evrovizijo po 44 letih pripeljal na Nizozemsko
epa

V Tel Avivu je iztekel šabat in na vso moč so se prižgale luči velikega finala Pesmi Evrovizije 2019, ki jo je v turistično najbolj oblegano izraelsko mesto lani v Lizboni pripeljala Netta s skladbo Toy. Nastopilo je 26 držav in po koncu štirurnega bleščečega glasbenega maratona, ko so sešteli toče strokovnih žirij in televizijskih gledalcev, je postalo jasno, da se največje glasbeno tekmovanje na svetu naslednje leto seli na Nizozemsko. Zmagal je 25-letni Duncan Laurence s pesmijo Arcade. Slovenija je zasedla 13. mesto. Prejeli smo 46 točk žirije in 59 točk gledalcev (Hrvati in Srbi 10, Estonci 7, Rusi 6, Belorusi 5, Črnogorci in Poljaki 4, Madžari in Nemci po 3, Latvija, Severna Makedonija in Avstrija po 2, Finska 1). Skupaj torej 105 točk.
Nizozemska je nazadnje zmagala pred 44 leti. Duncan Laurence je prejel 492 točk. Drugouvrščeni Italijan Mahmood je za pesem Soldi prejel 465 točk, s 369 točkami pa se je s pesmijo Scream na tretje mesto uvrstil Rus Sergey Lazarev.
{embed_youtube}https://youtu.be/YiIjuLRyinM{/embed_youtube}
Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta se v finale uvrstila kot šesta slovenska predstavnika v zgodovini, sta nastopila deseta po vrsti. Skladbo Sebi sta izvedla brezhibno, dvorano,z 9000 gledalci pa je med njunim nastopom napolnila tista energija, ki je iz Sebi naredila eno najbolj priljubljenih evrovizijskih skladb v Tel Avivu. Celo nekdanji evrovizijski predstavnik, Šved Mans Zelmerlöw, je pred finalom povedal, da je slovenska pesem njegova največja favoritka in da lahko zmaga, hkrati je nacionalkinemu Nejcu Šmitu med snemanjem posebne predevrovizijske oddaje razkril, da je pred dnevi Slovenijo tudi obiskal. Na dan finala so stavnice Slovenijo v igri za zmago uvrščale okrog 20. mesta, vse se je vrtelo okoli Nizozemske, Avstralije, Švedske in Švice.
{embed_youtube}https://youtu.be/vGtPNQ6g6Ng{/embed_youtube}
Evrovizijski poznavalci, zbrani v tiskovnem središču ob areni, so slovenski nastop opisovali kot čist, eteričen, prvinski, pesem pa za sodobno in preprosto čarobno. Za Zalo in Gašperjem sta naporna dva tedna priprav, intervjujev in generalk. Če sta se Evrovizije preobjedla, sta to na veliki večer dobro skrivala.
Zala in Gašper sta po finalu v Tel Avivu sproščeno in navihano poklepetala s slovenskimi novinarji:
{embed_youtube}https://youtu.be/7QUjO7GFAIA{/embed_youtube}
Večkrat sta poudarila, da se za njiju najpomembnejše obdobje šele začenja, saj se bo šele po Pesmi Evrovzije pokazala, kdo bo ostal z njima. V Expo areni sta pela brez spremljevalnih vokalistov, vokalistov ali posebnih učinkov. Po finalu sta povedala, da sta z uvrstitvijo zelo zadovoljna, zlasti s tem, kako radodarni so z glasovi bili televizijski gledalci. "Morda sva do tega šova kdaj bila negativna, a le za hip," sta dejala po priredivi, Zala pa je priznala, da ji je pesem Sebi po Emi začela iti na živce, a jo je medtem spet vzljubila. Menita, da si je Nizozemec zmago zaslužil, saj obvlada vse, kar evrovizijski zmagovalec pač mora obvladati. Slovenija je v prvem polfinalu bila šesta. 

Zala Kralj in Gašper Šantl. Držala sta obljubo in dala na odru od sebe 1000 odstotkov.
Reuters
Švedi so letos stavili na Johna Lundvika in pesem To late for love.
Epa
Tamara Todevska iz Severne Makedonije je bila eno največjih presenečenj večera, saj je vodila večji del glasovanja strokovnih žirij. Njena skladba nosi naslov Proud.
Reuters
Luca Hanni iz Švice je navdušil s skladbo She got me.
Reuters
Ruski nastopi so vedno nekaj posebnega. Sergey Lazarev se je med skladbo Scream pomnožil.
Epa
Italijanski predstavnik Alessandro Mahmoud s sanremsko uspešnico Soldi.
Reuters
Zala Kralj in Gašper Šantl. Držala sta obljubo in dala na odru od sebe 1000 odstotkov.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta