(VIDEO) Leteči zdravniki: Angleži testirajo ta genialni izum, s katerim želijo reševati življenja

Gr.G.
30.09.2020 14:14

Želeli so pokazati, kako lahko raketni pogon, ki so ga razvili pri družbi Gravity Industries, pomaga reševati življenja. Le še dovolj pogumno medicinsko osebje je treba najti, da bi zamisel o letečih zdravnikih v visokogorju zaživela tudi v praksi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Veliki Britaniji so izvedli testiranje, kolikšen časovni prihranek bi lahko imeli gorski reševalci pri njihovem delu v primeru uporabe raketnega pogona. Medicinska ekipa Great North Air Ambulance (GNAAS) je ugotovila, da intervencije z reševalnim helikopterjem niso zmeraj najbolj optimalna rešitev, alternativa, vožnja v hribe z reševalnimi vozili in pešačenje, pa je sedaj dobila konkurenco. Testiranje je pokazalo, da bi bilo mogoče do ponesrečenca priti v 90 sekundah, medtem ko bi reševalec peš za vzpon do mesta nesreče potreboval 25 minut hoje. 

Raketni pogon JetSuit omogoča letenje s hitrostjo do 120 km/h na uro, zato je lahko reševalec bistveno hitreje pri poškodovanem pohodniku. Osrednji pogon je nameščen v nahrbtniku, ki ga nosi letalec, na obeh rokah pa ima dodatno nameščeni še dve šobi, s pomočjo katerih nadzira letenje. Če leteči reševalec oceni, da je pohodnika potrebno odpeljati v bolnišnico, lahko še zmeraj pokliče na pomoč reševalni helikopter.

V rezervoarju raketnega pogona je približno 50 litrov goriva. Andy Mawson, vodja operacij pri GNAAS, je po uspešnem testu povedal, da vidi v rešitvi velik potencial. Seveda pa reševanje ni edini primer uporabe raketnega pogona, z njim se je mogoče zabavati, kar je ekipa Gravity Industries tudi že velikokrat dokazala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta