Vas med plavanjem v slovenskem morju zadnje čase pika in srbi? Znan je razlog, zakaj se to dogaja ...

A.L.
28.07.2023 11:23

Polžke zaradi oblike imenujejo tudi morski metuljčki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

V poletni vročini marsikomu najboljšo osvežitev predstavlja skok v morje. A tisti, ki te dni plavajo v slovenskem morju, morda niso najbolj navdušeni. V njem so se namreč namnožili drobni planktonski polžki krezeis. "V morju lahko te dni opazite rahlo rožnato obarvane oblake drobnih migajočih iglic, kajti ponovno so se namnožili drobni planktonski polžki krezeis (Creseis acicula). Če vas bo torej med plavanjem rahlo pikalo in srbelo, so za to krive njihove okoli 1 cm dolge lupinice v obliki iglice," so zapisali na facebook strani Akvarija Piran.

Polžke zaradi oblike imenujejo tudi morski metuljčki. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za biologijo so zapisali, da gre za toploljubne organizme, ki jih prinesejo tokovi iz južnejših delov Jadranskega morja. Za kopalce niso nevarni, lahko pa zaradi oblike lupinice včasih začutijo njihovo pikanje, lahko se tudi zapičijo v kopalke, povzemajo Slovenske novice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta