V Sloveniji naprodaj Volkswagen ID.3: Preprost videz, pestra ponudba

Vinko Kernc Vinko Kernc
25.10.2020 05:00

Skoraj 400 Slovencev je že preskusilo novi električni ID.3 v salonu ID.Hub v Ljubljani, zdaj pa je ta volkswagen pri nas tudi uradno naprodaj za od 38.207 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen ID.3: s količnikom upora zraka 0,267 in s serijskimi žarometi LED 
Vinko Kernc

Marsikaj je že znano: da je nastal na novi ''električni'' platformi MEB, da je zato zunaj približno enako dolg kot golf (ID.3 je za dobra dva centimetra krajši) ter da je znotraj približno enako prostoren kot passat, da ima zelo majhen obračalni (rajdni) krog (10,2 m; za primerjavo: pri malem up! meri 9,8 m), da pospešuje kot golf GTI in še kaj.

Znotraj je vse novo in drugače, kot smo vajeni pri volkswagnih. Še najbolj domač se zdi volanski obroč. 
Vinko Kernc

Kar nekaj podobnosti si deli tudi s starim hroščem iz štiridesetih let prejšnjega stoletja: motor je nameščen v zadku in poganja zadnji kolesi, zavore zadaj so bobnaste in kolesa so za današnje pojme dokaj ozka: na 18- do 20-palčnih platiščih so gume široke 215 milimetrov.

Ker je električno gnan, velja ponoviti o njegovem pogonu. Kupec bo izbiral med elektromotorji treh zmogljivosti (93, 110 in 150 kW, masa z reduktorjem je vselej 90 kilogramov), a bo največja hitrost pri vseh 160 kilometrov na uro. Tri so tudi pogonske, litij-ionske baterije: njihova kapaciteta je 45 (ta bo na voljo prihodnje leto), 58 ali 77 kilovatnih ur, tehtajo do dobre pol tone (različno število modulov!), polnijo se na domači vtičnici (2,3 kW), na posebnih polnilnicah pa z izmeničnim (7,2 ali 11 kW) ali enosmernim tokom (50, 100 ali 125 kW). Baterije znamke LG v aluminijastem okvirju so tekočinsko hlajene (pri e-golfu, denimo, niso), omogočajo pa doseg 330, 420 ali 550 kilometrov. Garancija na pogonsko baterijo je osem let ali 160 tisoč prevoženih kilometrov.

Vinko Kernc

Tako kot zunanjost je tudi notranjost ''električno'' preprostih potez in površin in vsaj na armaturni plošči brez klasičnih gumbov. Novost je sredinska varnostna blazina (med prednjima sedežema), pa tudi dodatni zategovalnik varnostnega pasu, preprosti merilniki na 6,5-palčnem zaslonu in s tremi pogledi, konzola s komandami za menjalnik desno ob merilnikih, projicirni zaslon (HUD) z obogateno resničnostjo, navsezadnje pa tudi nov volanski obroč.

Ko gre za polnjenje, kupcem ponujajo storitev we charge v enem od treh paketov, s katerimi zagotavljajo preprosta plačila za polnjenje po ugodnejših cenah. Tu je še že poznani (domači) moon charge, ki prav tako pomaga pri plačilu polnjenja, a s širšo mrežo v Sloveniji in okoliških državah kot evropski we charge. Jasno, v povezavi s polnjenjem (in drugimi priboljški) je treba omeniti novo mobilno aplikacijo we connect ID., ki zajema funkcije we charge in še precej več, od nadzora nekaterih funkcij vozila na daljavo naprej.

Vinko Kernc

Tudi ponudba je precej zapletena. Najprej je ID.3 še na voljo v paketu 1st v treh podpaketih za ceno (s popustom pet oziroma šest tisočakov) od 34.162 evrov. Sledi serija sedmih paketov (šest jih vključuje srednjo, sedmi pa največjo baterijo) – vsi imajo 150-kilovatni motor –, ki stanejo od 38.207 do 47.741 evrov, pri tem pa ponujajo do tri tisoč evrov popusta v primeru njihovega financiranja. V prihodnjem letu bo končno za naročanje na voljo prosta specifikacija, torej se bo mogoče odločiti med vsemi tremi baterijami in vsemi tremi pogonskimi motorji. Cena za ID.3 bo takrat že od 30.839 evrov.

A pri Volkswagnu bodo imeli precej novega še letos: še ta mesec golf GTI, GTD, ehybrid in GTE, prenovljeni tiguan in arteon (tudi v izvedbi shooting brake); v novembru bo predpremiera novega ID.4 in golfa varianta; v decembru prideta še golf R in tiguan R. Pestro, kakorkoli obrnete.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta