(TOTI LIST) Slovenija v šoku: IMF sporočil, da vendarle postajamo Švica!

Alfonz Skladič
06.05.2024 10:30

Tisočletne sanje slovenskega naroda, da bi vendarle postali druga Švica, so se naposled začele uresničevati!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vest, da bomo kmalu postali mala Švica, je tako vzradostila državljane, da so včeraj množično napolnili osrednje trge slovenskih mest, na Kongresnem trgu pa se je pojavil celo predsednik vlade Robert Golob, ki je v zgodovinskem govoru med dvigovanjem švicarske zastave dejal, da "so bile nekoč dovoljene sanje, zdaj pa je naposled prišel ta dan". Državljani pa na zborovanjih niso mahali le z nacionalnimi zastavami, zastavami Švicarske konfederacije, pač pa tudi z zastavami Velike Britanije in Francije. Slednji državi sta namreč še zadnja ovira pred uradno razglasitvijo Slovenije za Malo Švico.

Kaj se je zgodilo? Državljanke in državljani Slovenije bodo namreč začeli po novem častiti 4. maj. Če se jim je še nedolgo nazaj korak ustavil ob 15.05, ko je umrl tovariš Tito, se jim bo korak po novem ustavil prav tako 4. maja, a ob 11.47, ko je portal nacionalne radiotelevizije MMC objavil proglas delavskemu razredu, delovnim ljudem in občanom, narodom in narodnostim Slovenije z naslednjo vsebino: "Glede na pričakovano razliko gospodarske rasti naj bi Slovenija do leta 2029 po BDP-ju na prebivalca po kupni moči prehitela Italijo in se približala Združenemu kraljestvu ter Franciji." To je namreč sporočila ena najuglednejših svetovnih ustanov - Mednarodni denarni sklad.

Slovenci množično po nakupih

"Čujte, to, da smo premagali tote Italijane, keri so nam Trst pa Gorico vzeli, to je taka lepa stvar. Z Marico grema zaj f šoping, ker toti sklad pravi, da smo bogati ko vrag! Po moje boma še danes toti avto na štrom tesla fplačala," nam je na zborovanju na mariborskem Trgu svobode dejal 64-letni Franc M. Novica, da bomo po kupni moči kmalu presegli celo Britance in Francoze, je tako razveselila številne po vsej državi. "Stari ej kwa s' nor! Jst sm se skori sesedu, ko sm slišu, da bomo taprú u EU. Komi smo 20 let membršipa odpraznoval, zdej pa tole. Kok sm jst veseu!" ni mogel skriti navdušenja na Kongresnem trgu v Ljubljani 42-letni Jernej S.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je sporočil, da bo slovenska gospodarska dinamika precej prehitevala tisto v članicah EU na zahodu in jugu Evrope. Medtem ko naj bi se letos slovenski BDP na prebivalca, izražen v standardih kupne moči (oziroma prilagojenih mednarodnih dolarjih), ustavil pri vrednosti 53.290, naj bi v letu 2029 po napovedih IMF dosegel 66.680. To bi bilo več od pričakovane vrednosti tega kazalnika za Italijo, ki naj bi se s 56.910 standardov kupne moči letos dvignila na 64.830 v letu 2029. Slovenija naj bi se po BDP-ju na prebivalca po kupni moči do leta 2029 precej približala tudi Franciji in Združenemu kraljestvu, so še sporočili iz IMF.

"Se opravičujem"

Reporterji Totega lista, tudi sami presenečeni nad temi izjemnimi napovedmi, ki se nekako vseeno ne skladajo s slovensko realnostjo, so se odločili, da zadeve preverijo kar na sedežu IMF v Washingtonu. Tam so se včeraj zvečer srečali s Samuelom W. Scammerjem, odgovornim analitikom in prognostikom za Slovenijo. Na vprašanje, od kod takšne napovedi, ko pa v Sloveniji nekako ne opažamo, da bi po kupni moči dohitevali Italijo, kaj šele Francijo in Združeno kraljestvo, nam je Scammer, nekoliko rdeč obraz v obraz, povedal: "Imate prav. Poročilo bi moral oddati v soboto zjutraj, v petek zvečer pa smo s sodelavci malo 'zaglibili', če me razumete. Domov sem prišel pijan kot opica, sem pa vedel, da moram poročilo do jutra oddati. Pa sem v tistem stanju na prenosniku na napačne tipke s številkami stiskal. Povsem nenamerno, se pač zgodi."

Na našo pripombo, da je to sila neodgovorno, saj Slovenija - predvsem pa njeni državljani, delavci, ki že desetletja čakajo na boljše življenje po evropskih, če ne že švicarskih standardih - medtem že slavi, je Scammer dejal: "Vem, se opravičujem. Ampak zdaj pa vi zadenite petko na tipkovnici, če pa vidite dve ali tri. In sem namesto petk natipkal šestke. A imate mogoče aspirin? Še danes se ne počutim dobro. To naše pivo je zanič."

Protesti iz treh držav

Funkcionarji IMF, ko to poročamo, že snujejo strategijo, kako državljanom Slovenije sporočiti, da bodo morali na Švico še kar nekaj časa počakati. Proteste pa so medtem pri IMF že vložili Italija, Francija in Velika Britanija, kjer pričakujejo podrobna pojasnila, kako je možno, da jih bo že čez pet let prehitela neka Slovenija. "Slovenijo zelo dobro poznam in tam politiki in njihovi podrepniki že od osamosvojitve delajo vse, da se življenje državljanov ne bi bistveno izboljšalo. Od kod torej te ocene?" je dejal britanski premier Rishi Sunak, ki je že napovedal izstop njegove države iz IMF, medtem ko je njegova italijanska kolegica Giorgia Meloni Sloveniji že napovedala povračilne ukrepe: "Italija si ne more privoščiti, da bi bila Slovenija boljša. Če ne drugače, bomo znova zasedli območja, ki so bila nekoč že naša. Lubiana, prihajamo." Iz Francije še ni odzivov, po neuradnih informacijah zato, ker Emmanuel Macron ne ve natančno, kaj Slovenija sploh je.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta