To je 5 znakov, da se v zvezi obnašate kot tečna mama in ne kot partnerica. Kako rešiti tak odnos?

D.Ži
03.03.2023 11:02

Lepo, da vas skrbi za partnerja, a se bo vašega nenehnega nerganja najbrž prej ali slej najedel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če nadzorujete vse vidike odnosa, ker partnerju ne zaupate, potem nastane težava.
Profimedia

Večina parov se trudi, da bi njihovo razmerje temeljilo na enakopravnem partnerstvu. Želja po skrbi za drugo polovico je povsem naravna, a med skrbjo za partnerja in tem, kar je videti kot skrb za otroka, je tanka meja. Zato opozarjamo na pet znakov, ki nakazujejo, da se v razmerju obnašate bolj kot starši in manj kot partnerji.

1. Prepir brez rešitve

Prepiri in prerekanja so sestavni del vsakega odnosa, a pomembno je, da jih uspešno rešite. Če bodo na koncu neuspešni, boste čutili samo jezo in bes. Samo spomnite se, kakšni so bili vaši prepiri s starši, ko ste bili otroci. Prepiri s partnerjem naj bodo nasprotje tega, saj sta vajini vlogi enakovredni.

2. Pospravljanje za partnerjem

Resnično nima smisla hoditi za partnerjem in čistiti za njim. Naj gre za drobtine hrane ali kupe oblačil na tleh, vaš partner se mora zavedati, da je on tisti, ki mora pospraviti za seboj. Za srečnejšo zvezo je dobro, da si enakomerno razdelita gospodinjska opravila.

Samo spomnite se, kakšni so bili vaši prepiri s starši, ko ste bili otroci.
Profimedia

3. Izgovarjanje

Normalno je, da želite svojega partnerja videti v najboljši luči in da želite podpreti nekatere njegove odločitve. Toda nenehna potreba po izgovorih in opravičevanju slabega vedenja, ki traja že dlje časa, ne bo naredila vajinega razmerja uspešnejšega. Materinska zaščita ni potrebna, partnerja raje spodbudite, naj sprejme odgovornost za svoje vedenje.

4. Popoln nadzor

Nekateri ljudje preprosto imajo nadzorovalno osebnost. Če pa nadzorujete vse vidike odnosa, ker partnerju ne zaupate, potem nastane težava. Pomembno je, da oba partnerja razumeta stanje odnosa in se želita spremeniti, kajti če partnerju ne dovoliš sprejemanja nekaterih odločitev, lahko to zelo slabo vpliva na vajin odnos in skupno prihodnost.

Naj partner sprejme odgovornost za svoje vedenje
Profimedia

5. Nenehno pritoževanje

Nihče ne mara nenehnega pritoževanja, še posebej ne tisti, ki mora to nenehno poslušati. Morda se zdi, da je to edini način, da vas partner, ki se obnaša otroško, sliši, vendar je konstruktiven pogovor med odraslima zelo mogoč, če se oba potrudita.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta