Tihotapljenje tablet bi se skoraj tragično končalo

Damijana Žišt Damijana Žišt
18.05.2017 19:24

Zaporniku Elvisu Livadiću je v želodcu počila vrečka s tabletami, ki jo je bil pogoltnil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V največjem slovenskem zaporu, v Zavodu za prestajaje kazni zapora Dob, se je minulo soboto med kosilom v zaporniški jedilnici zgrudil 27-letni obsojenec Elvis Livadić, morilec 28-letnega Gregorja Moma iz Maribora. Ljubljančan Livadić je bil zaradi tega umora obsojen na 15 let zapora. Livadić že okreva, da pa je ostal živ, gre velika zahvala zaposlenim, ki so reagirali takoj, ko je izgubil zavest, in ga spravili v bolnišnico.

Počena vrečka ga je skoraj stala življenja

Livadić je zavest izgubil med kosilom in padel v komo, zato so ga nemudoma odpeljali v novomeško bolnišnico. Po naših podatkih je uprava zapora neuradno izvedela, da naj bi bil Livadić pogoltnil več majhnih vrečk z različnimi tabletami in po prvih informacijah naj bi bila vsaj ena od vrečk v njegovem želodcu počila. O tem so nemudoma obvestili zdravnike, ki so Livadića operirali in v želodcu našli počene vrečke in tablete. Preden so ga operirali, naj bi že prišlo do akutne zastrupitve in poškodb notranjih organov. Od 16 vrečk, ki jih je pogoltnil, sta počili dve, so med operacijo ugotovili zdravniki. Skupaj naj bi bil imel Livadić v želodcu okoli 100 gramov tablet.
Kaj je dejansko pogoltnil, bo pokazala analiza, ni pa še povsem jasno, kako je lahko dobil tablete, ker kazen prestaja na zaprtem oddelku zapora. Po naših podatkih je imel Livadić v soboto obiske in domneva se, da mu je eden od obiskovalcev prinesel različne tablete v vrečkah, ki naj bi jih bil Livadić pogoltnil v stranišču v prostorih za obiske. Obisk je potekal na oddelku obiskov, ki je manj zavarovan. Tako je relativno preprosto prišlo do predaje droge med obiskovalcem, ki je imel dovoljenje za obisk, in Livadićem. Za obiskovalca je veljalo, da ni uživalec drog, v nasprotnem primeru bi obisk med obiskovalcem in Livadićem potekal s stekleno steno med njima. Jože Podržaj, direktor Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, nam je povedal, da je najlažji način tihotapljenja droge v zapor prav prek obiskovalcev. Opozoril je tudi na to, da pravosodni policisti nimajo pooblastil, da pregledajo telesne odprtine obsojencev, da bi tako lahko našli drogo. Dogodek jih je presenetil, saj pri Livadiću do zdaj niso ugotovili odvisnosti od drog. Prav tako niso imeli informacij, da se ukvarja s preprodajo drog, veljal je namreč za povsem neproblematičnega obsojenca.

Livadiču najvišja kazen

Proces zaradi umora 28-letnega Gregorja Moma se je na mariborskem okrožnem sodišču končal oktobra 2008, manj kot leto dni po dogodku. Mom je bil umorjen 8. decembra 2007 pred T-clubom v Mariboru, ko ga je takrat 19-letni Livadić s katano zabodel v prsni koš, Mom pa je obležal v krvi.
Livadiću je sodišče za Momov umor izreklo najvišjo možno kazen, 15 let zapora. Ker je bil Livadić do Moma nasilen, še preden ga je zabodel, mu je okrožno sodišče naložilo dodatna tri leta zapora, nato pa izreklo enotno zaporno kazen 17 let in pol zapora. Višje sodišče je Livadiću kazen znižalo za leto dni, vrhovno sodišče pa ga je po pritožbi Livadićevega zagovornika oprostilo nasilništva in ga obsodilo le za umor.
Zaradi nasilništva pa je sodišče obsodilo Samirja Golića, Gregorja in Dejana Plahutnika ter Tomaža Ropotarja, ki so skupaj z Livadićem pretepali Moma. Obsojeni so bili na dve leti in pol zapora. Po dejanju so zbežali s kraja kaznivega dejanja in na vrtu dvorišča hiše Golićevih sežgali okrvavljeno Livadićevo bundo. S tem so storili kaznivo dejanje pomoči storilcu po storitvi kaznivega dejanja, zaradi česar jih je sodišče obsodilo na dodatnih deset mesecev zapora.
Gregor Plahutnik je bil obsojen na enotno kazen tri leta in osem mesecev zapora, ker je bil prisoten ob sežiganju bunde in ker je v dobrovškem gozdu pri Ljubljani skril morilsko orožje. Njegovemu bratu Dejanu Plahutniku ter Samirju Goliću in Tomažu Ropotarju pa je sodišče izreklo enotno kazen treh let zapora.
Višje sodišče je poleg Livadića tudi drugim nekoliko znižalo kazni; Ropotarja je celo oprostilo nasilništva, saj s posnetkov varnostne kamere ni razvidno, da je sodeloval pri pretepanju Moma, medtem ko je kazen deset mesecev zapora zaradi sežiga Livadićeve jakne ostala nespremenjena. Gregorju Plahutniku so višji sodniki znižali enotno kazen s treh let in osmih mesecev za eno leto, Dejan Plahutnik in Samir Golić pa sta morala po odločitvi višjega sodišča "odsedeti" dve leti namesto treh. Vrhovno sodišče je nato Gregorju Plahutniku kazen znižalo na dve leti in pol zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta