Test mobilnika Honor 90: Po ceni v srednjem razredu, po zmogljivostih razred višje

Gregor Grosman Gregor Grosman
30.09.2023 12:56

Mobilni telefon ima nameščen operacijski sistem Android 13, proizvajalec pa je uporabniški vmesnik prilagodil in se imenuje MagicOS 7.1.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Preizkusili smo mobilni telefon Honor 90. različico s 512 Gb pomnilniškega prostora in 12 Gb delovnega pomnilnika. Pri slovenskih mobilnih operaterjih je sicer na voljo različica z 256 Gb pomnilnika in 8 Gb RAM-a. Klasična oblika plastičnega ohišja z zaobljenimi robovi je praktična in uporabna, mobilnik pa je precej tanek ga lahko udobno držimo v rokah. Na hrbtni strani so pod dvema zaščitnima stekloma skrite kamere, ki iz ohišja izstopajo za nekaj milimetrov, med njimi izstopa osrednja z ločljivostjo 200 milijonov točk. Družbo ji dela ultra širokokotna kamera z ločljivostjo 12 milijonov točk in makro kamera z ločljivostjo 2 milijona točk. Seveda ločljivost ni vse, ko je govora o kvaliteti posnetkov, a uporabniku Honorja 90 bo v pomoč tudi umetna inteligenca. 

Če boste mobilnik položili na mizo, bo stal nekoliko poševno, a vseeno se ne bo veliko majal, če boste v takšnem položaju klikali po zaslonu. Zanimivo je tudi upravljanje s pomočjo členkov, ki sproži določene funkcije, od zajema posnetka zaslona do hitre aktivacije snemanja videa.  

Honor

Poleg zmogljive kamere želi kitajski proizvajalec uporabnike prepričati tudi z zaslonom. Namestili so 6,7 palčni AMOLED zaslon z ločljivostjo 2664 x 1200 točk in razmerjem stranic 20:9, kar je idealno za gledanje video posnetkov. Je dovolj svetel za delo v močni sončni svetlobi, tako tudi poleti na prostem ne boste imeli težav z berljivostjo. Ponuja osveževanje do 120 Hz, ki se dinamično prilagaja prikazani vsebini. Ideja za tem je težnja po nižji porabi energije. Pod zaslonom se skriva sprednja kamera za selfije z ločljivostjo 50 milijonov točk. 

Mobilnik je z manj kot 200 grami dovolj lahek, da ga lahko udobno prenašamo in z njim v rokah dolgo delamo. Tudi velikost je ravno pravšnja za upravljanje z eno roko. Vgrajenega pomnilnika ni mogoče razširiti s spominsko kartico, zato si dobro preračunajte, koliko prostora potrebujete. 256 Gb bo veliki večini zadostovala, pol terabajta seveda prav tako. Na tem mestu velja priporočilo, da ne glede na to, koliko pomnilniškega prostora ponuja vaš mobilnik, zmeraj poskrbite za redno varnostno kopijo vaših podatkov. 

Honor

 

Uporabljena 5000 mAh baterija je hitro napolnjena zahvaljujoč možnosti 66W hitremu polnjenja. Na našem testu smo z enim polnjenjem brez težav in iskanje vtičnice preživeli delovni dan. Nemalokrat nam je zvečer ostalo več kot 30 odstotkov kapacitete. Nekoliko smo pogrešali le možnost brezžičnega polnjenja. 

Seveda je poraba odvisna od vaših navad in uporabe aplikacij, saj nekatere za delovanje zahtevajo več energije kot druge. Največji porabnik je zagotovo velik zaslon, svojo ceno pa zahteva tudi stalna povezljivost. Honor 90 sicer deluje v omrežjih pete generacije - 5G in tako prinaša visoke hitrosti prenosa podatkov. 

Honor

Telefon poganja osem jederni procesor Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, ki je "navita" različica v primerjavi s čipom iz prejšnje serije. Prepričalo nas je snemanje video posnetkov v najvišji ločljivosti 4K s hitrostjo 30 okvirjev na sekundo, ki ga podpirajo vse kamere. Umetna inteligenca nam je bila v pomoč pri objavah fotografij in videov na družbeni omrežjih, saj je pomočnikom za vloge samodejno sestavil kratke videe z glasbeno podlago. 

Nameščen operacijski sistem je Android 13, proizvajalec pa je uporabniški vmesnik prilagodil in se imenuje MagicOS 7.1. Zahvaljujoč dovolj zmogljivemu procesorju se mobilnik dobro obnaša tudi pri igranju iger, le da se ob tem nekoliko bolj segreva in ga je neprijetno držati v rokah. Seveda je v tem primeru tudi poraba energije višja in boste morali toliko hitreje priklopiti polnilec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta