Tega o kandidatkah še niste vedeli

Agata Rakovec Kurent
16.10.2017 06:52
Le še nekaj dni nas loči do volitev za predsednika republike. Bolj ali manj že poznamo politični program in predvolilne obljube kandidatk in kandidatov, v medijih pa ste lahko v minulih tednih prebrali domala vse o ljudeh, ki menijo, da so primerni kandidati za predsedniški položaj. Pri Obrazih smo se tokrat odločili za svojevrsten izziv: o predsedniških kandidatih smo želeli izbrskati zanimivost, ki širši javnosti še ni znana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Romana Tomc: "Vsi predstavljamo najboljšo izbiro naših strank, gibanj ali podpornikov."
Www.aljosavidetic.com

ROMANA TOMC

Zahtevna mama in plesna navdušenka
Romano Tomc
“Rada vozim avto. Uživam v vožnji. Velikokrat se sama peljem v Strasbourg, kar predstavlja devet ur vožnje. Med vožnjo poslušam glasbo, hkrati pa sem takrat sama s svojimi mislimi in načrti,”
“Vedno sem rada plesala, nikoli pa se nisem bolj resno ukvarjala s plesom. Glede na to, da je od mojega zadnjega tečaja minilo že veliko let, bi lahko rekla, da sem samouk. Rada imam glasbo, ritem. Seveda brez dobrega soplesalca ne bi bilo veliko plesnega užitka. Najraje plešem s svojim Andrejem. Dobro se ujameva. Všeč mi je, če ima moški pri plesu pobudo in se lahko prepustim njegovemu vodenju. Potem je vse enostavno. Res je, da je ples lahko tudi rekreacija, ampak ga bolj kot to jemljem kot odlično sprostitev. Od vseh plesov mi je najbolj všeč rumba. Pravzaprav so mi všeč kar vsi latinskoameriški plesi. In angleški valček, ki je klasika.”
“Veselje in smisel za vrtnarjenje segata že v moja otroška leta. Pravzaprav ne le vrtnarjenje, ampak celo nekaj kmetovanja. Moja starša sta odraščala na kmetiji in tako sem imela priložnost dobro spoznati domače življenje. Posebej rada sem šla s teto na tržnico, kjer sva skupaj prodajali zelenjavo. Na žalost v zadnjem času nimam dovolj časa, da bi se ukvarjala s pridelavo zelenjave, zato so moja vrtnarska opravila omejena na cvetje in grmičke, ki jih je na vrtu čedalje več. Uživam pri delu z zemljo. To me resnično veseli in sprošča. Kakšnega posebnega navdušenja za nadaljevanje tradicije pri hiši še ni videti, ampak ljudje se običajno šele kasneje vračamo k določenim vrednotam in opravilom, ki so nam jih starši približali in privzgojili v mladosti,”
“Na svoja otroka, sina Matevža in hči Marušo, sem zelo ponosna. Vesela sem, da v življenju počneta stvari, v katerih uživata. Lahko rečem, da sem bila kar zahtevna mama. Verjetno zato, ker sem zahtevna tudi do sebe. Kljub temu imam z obema otrokoma zelo lep, ljubeč odnos. Posebej zadnja leta se zelo dobro razumemo. Najbolj pa sem ponosna, ker sta samostojna. Imata prave vrednote in znata razmišljati s svojo glavo. Pri svojem političnem, javnosti precej odprtem delu ju nisem nikoli posebej izpostavljala. Želita si zasebnosti in to spoštujem.”

MAJA MAKOVEC BRENČIČ

Zjutraj boks, zvečer pravljice
“Od prevzema položaja ministrice za izobraževanje, znanost in šport ta funkcija zame ni le zaposlitev in odgovorno poslanstvo, temveč je to tudi moj način življenja. Delo rada opravljam in ne glede na to, da je moj urnik vedno nepredvidljiv, skušam ujeti kakšno minuto prostega časa. Takrat se posvetim svoji najljubši razvadi – rekreaciji. Šport, gibanje, nadihati se v naravi je del mene. Brez dobre fizične kondicije tudi ne bi zmogla vseh naporov. Tako je idealen teden tisti, ko lahko vsaj kakšen dan že zjutraj opravim trening v športnem klubu, telovadnici, odtečem v naravi ali opravim trening boksa. Poleti, ko so večeri daljši in kakšen vikend tudi prost, se povzpnem na bližnji hrib. Tako se najbolje pripravim za dan, ki je pred mano. Pa še ena razvada me pogosto ujame, to je branje knjige. Kakšna mirna bralna minuta je v zadnjem obdobju največkrat nočna, a če potrebujem navdih, kratek razmislek, pogled vase, vzamem knjigo v roke kjerkoli, saj je vedno kakšna z mano. Tudi v ministrskem kabinetu, kjer se učenci in učitelji pogosto spomnijo name in mi pošljejo kakšno zanimivo delo, ki ga ustvarijo sami. Predvsem pa so knjige zame oddih v svetu besede in domišljije. Najbolj mi je pri srcu poezija, tudi pravljice. Te imajo v sebi večne resnice in modrosti. Jih priporočam tudi odraslim.”

LJUDMILA NOVAK

Vnuki in osel Oto
Ljudmilo Novak
“To je bila politična satira Sedma (no)sila, v kateri sem prikazala dogajanje v neki občini in interese občinskih veljakov. Za dosego cilja pa so se posluževali medijskih manipulacij, kakršnih ne manjka tudi v sedanjem času. Ob uprizoritvi igre doma in v drugih občinah so gledalci ugotavljali, da je tudi v njihovi občini prav tako kot v naši igri,”
“Stisniti v naročje otroke svojih otrok je res veliko veselje. Kot vse babice tudi jaz rada govorim o svojih vnukih in prigodah z njimi. V manj kot štirih letih smo jih dobili kar pet, sedaj pričakujemo šestega. Med poletnimi počitnicami sem za varovanje vnukov prišla večkrat na vrsto. Moji odrasli otroci so ugotovili, da me morajo poleti še malo izkoristiti za varstvo, ker potem zaradi predsedniške kampanje nekaj mesecev ne bo veliko od mene oziroma ne bom imela veliko časa za družino in vnuke. Kot vsaka prava babica sem se že ob prvem vnuku opremila z vsemi nujnimi pripomočki, kot so otroški avtosedež, otroški stolček za najmlajše pri mizi, posteljica in skupne igrače za vse vnuke. Ko je najstarejši vnuk začel govoriti, je prvič pri nas prespal. Ležal je zraven mene v zakonski postelji, in ko je mož zasmrčal, je vnuk rekel: ‘Tol mimo.’ Mislil je, da je mimo hiše zapeljal motor, ni vedel, da je dedek trdno zaspal. Naši trije vnuki sicer najbolj občudujejo traktor in zelo uživajo, ko jih mož z njim zapelje nekaj metrov. Pri hiši imamo tudi osla Ota in je za otroke prava atrakcija. Trenutno je na ljubezenskem dopustu pri oslici v drugi vasi. Ko smo otrokom pojasnili, da bo Oto dobil dojenčka, je ena od dveh vnukinj drugima dedku in babici to veselo novico prenesla z besedami: ‘Oto bo dobil dojenčka, zato je sedaj pri lubenici.’ Očitno so ji bile lubenice poleti bližje kot ljubice,

ANGELCA LIKOVIČ

Strokovnjakinja za potice
Janez Janša
“Zelo rada kuham in pečem, najbolj sem srečna, ko pridejo k meni na kosilo moji vnuki. Velikokrat skuham po njihovi želji: ali sirove štruklje ali dobro musako. Sicer niso izbirčni, obvezno pa morata biti za sladico potica in sladoled. Vnuki so naš božji dar in ob njih se počutimo tudi mi mladi in polni življenja,
“Od vsega najraje pečem potice, po tem sem kar znana. Pečem najrazličnejše: orehovo, makovo, pehtranovo, mandeljnovo, kokosovo, rožičevo ... Vedno spečem po več potic naenkrat. Pri tem je moževa roka zelo pomembna, da mi testo temeljito sklofa,”
“Imeli smo dve muci, ki sta bili dresirani. Z njima se je zlasti ukvarjal mož, zelo sta ga imeli radi. Eno so ukradli v Savudriji turisti, eno pa je nekdo tako poškodoval, da smo jo morali pri veterinarju uspavati. Zelo mi je bilo hudo. Sedaj raje nimam več muc, ker se na žival tako navežem, da je bolečina ob izgubi prehuda.”

SUZANA LARA KRAUSE

Lepa mladost na kmetiji
"Verjamem, da z delovnimi navadami, skromnostjo in vztrajnostjo lahko človek doseže karkoli,"
Suzana Lara Krause
"Odraščala sem na kmetiji. Starša sta poleg kmetovanja hodila v službo, zato sem v rosnih letih večino časa preživela z babico Aniko, dedkom Jankom in teto s Ptuja, Mimiko. Večino časa sem bila z babico, ki je imela poleg tega, da je pazila name, še veliko drugega dela. Tako sem se naučila pomiti posodo, medtem ko sem stala na stolu, da sem dosegla kuhinjsko korito. In oblikovati krofe. In opleti vrt. Privzgojila mi je delovne navade. Naučila me je tudi tega, da ženska pri hiši mora poskrbeti, da dobi vsak svoj kos mesa. Dedek me je naučil nabirati gobe. V delavnici, kjer je ustvarjal tudi moj oče, sem se naučila spoštovati delo rok. In vonj po lesu. In toploto, ki je prihajala iz okrogle litoželezne peči. In teta Mimika me je naučila, da se nikoli ne predaš in vedno vztrajaš, ko imaš cilj. Tudi ko drugi mislijo, da nimaš prav. Takrat to pač malo bolj jasno poveš. Teta Mimika je bila zelo odločna in glasna ženska. Vsi so se je po malem bali. Ati in mami sta me naučila sprejemanja, kajti ko sem bila stara šest let, sem dobila sestrico. Naučila sta me deliti – pozornost in igrače. Naučila sta me skromnega življenja, ker nikoli ničesar ni bilo na pretek. Naučila sta me tudi sprejeti odgovornost, ker na vprašanje Kdo je to naredil? ni bil nikoli pravi odgovor Ne vem. Verjamem, da s to popotnico, delovnimi navadami, skromnostjo in vztrajnostjo, lahko človek doseže karkoli. Družina je osnovna celica vsake družbe. Srečna sem, da sem odrasla v zdravi celici. In to želim tudi za svoje otroke in vse otroke sveta. Spoštovati moramo svojo tradicijo, svojo deželo, svoje korenine,"

 

V oktobrski številki OBRAZOV si lahko preberete tudi marsikatero zanimivost o predsedniških kandidatih!
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta