Sojenje 28 let po tragediji

Uroš Esih Uroš Esih
09.08.2017 19:41

V Angliji se je začelo sojenje peterici obtoženih za tragedijo v Sheffieldu, ko je v stampedu na tribunah prepolnega nogometnega stadiona izgubilo življenje 96 navijačev Liverpoola, 766 pa je bilo ranjenih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tragedija v Hillsboroughu je terjala 96 žrtev in 766 ranjenih. Večina navijačev Liverpoola je umrla zaradi zadušitve v gneči in prerivanju - ali pa so jih poteptali do smrti.
Internet

Da je roka pravice dolga, včasih predolga v smislu zagotavljanja pravice sojenja v razumnem roku, dokazuje primer iz Velike Britanije. Včeraj se je v Angliji začelo sojenje odgovornim zaradi velike nogometne tragedije na stadionu Hillsborough v Angliji, ki se je zgodila že pred davnimi 28 leti. 15. aprila 1989 je v Sheffieldu na polfinalni pokalni tekmi angleškega pokala med Liverpoolom in Nottingham Forestom življenje izgubilo kar 96 ljudi, k temu pa je treba dodati še 766 ranjenih v grozljivem stampedu. Večina je umrla zaradi zadušitve v gneči in prerivanju - ali pa so jih poteptali do smrti. Tragedija v Hillsboroughu je najbolj črni dan za otoški in svetovni nogomet. Večina žrtev je bila med navijači Liverpoola.

Oblasti so 20 let prikrivale dokumentacijo

Navijači delavskega kluba iz severne Anglije so bili vpleteni tudi v še eno veliko nogometno tragedijo, ki se je zgodila že dobro desetletje pred tem, leta 1985 na stadionu Heysel v Bruslju. Tragedija, ki je terjala 39 žrtev že pred tekmo takratnega pokala državnih prvakov med Juventusom in Liverpoolom, se je zgodila po napadu angleških navijačev na italijanske, ko se je zrušil zunanji zid takrat zastarelega objekta in pod sabo pokopal italijanske navijače.
Tragedija je globoko zarezala v življenje navijačev Liverpoola in tudi seveda celotnega mesta. Spomin na tragedijo je še vedno živ, ohranjajo pa ga tudi navijači. Pred tremi leti so zvonovi zazvonili 96-krat in s tem spomnili na tragedijo, ki je terjala 96 navijačev Liverpoola. Na spominski slovesnosti se je takrat zbralo 24 tisoč ljudi, med njimi so bili aktualni igralci Liverpoola in tudi tisti, ki so zanj igrali v nesrečnem letu 1989.
V povezavi s tragedijo na stadionu Hillsborough se je kasneje izkazalo, da je policija na že tako preveč poln stadion spustila še dodatno množico navijačev. Sodnik je tekmo prekinil po šestih minutah prerivanja med navijači. Takrat je namreč postalo jasno, da navijači ne skušajo vdreti na igrišče, ampak si z begom s tribun in preskakovanjem železne ograde rešujejo življenje. Po tragediji na Hillsboroughu so Angleži temeljito prenovili stadione in ukinili stojišča. Standard, da vsak navijač potrebuje svoj sedež, sta kasneje posvojili tudi evropska in svetovna nogometna zveza, Uefa in Fifa.
Angleške oblasti so po tragediji kar 20 let prikrivale dokumentacijo, ki je šele leta 2012 razkrila napake pri delu policistov in drugih, ki so skrbeli za varnost in reševanje, britanska policija pa je krivdo za tragedijo sprva pripisala navijačem. Konec letošnjega junija je britansko tožilstvo obtožilo tri policiste, nekdanjega odvetnika in sekretarja kluba. Peterica je obtožena, da so ovirali pravno preiskavo nesreče, in za neupoštevanje varnostnih predpisov na dan tekme.

Peterica obtoženih včeraj prvič pred sodnikom

Kdo so torej obtoženci? Upokojeni višji policijski nadzornik David Duckenfield v Južnem Yorkshiru, ki je bil odgovorni poveljnik za varnost na dan tekme, je bil obtožen zaradi uboja iz hude malomarnosti. Obtoženi so še trije policijski uslužbenci ter pravni zastopnik policije v Južnem Yorkshiru, nekdanji načelnik policije v Zahodnem Yorkshiru Norman Bettison, Donald Denton, Alan Foster in Peter Metcalf, ki jim tožilstvo očita prikrivanje dokazov, namensko širjenje laži o odgovornosti domnevno vinjenih navijačev za tragedijo in potvarjanje resnice o neustreznem policijskem ravnanju med tekmo, kar je privedlo do tragedije in smrtnih žrtev. Prav tako je bil obtožen Graham Mackrell, nekdanji sekretar nogometnega kluba Sheffield Wednesday, ki je lastnik stadiona, ker niso poskrbeli za varnost navijačev na objektu.
"Odločila sem se, da obstaja dovolj trdnih dokazov za vložitev obtožnic zoper šest posameznikov zaradi njihove kazenske odgovornosti," je vložitev obtožnic pojasnila Sue Hemming, vodja posebnega oddelka v kraljevskem tožilstvu za boj proti kriminaliteti in terorizmu. Britansko tožilstvo se je za postopek odločilo, ko je lani posebna sodna porota odločila, da ni šlo za nesrečne primere, temveč je napačno ravnanje policije pripeljalo do tragičnih dogodkov in smrtnih žrtev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta