Samsung Galaxy S24: Pri komunikaciji s tujcem UI dvosmero glasovno in besedilno prevaja klice v realnem času

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.01.2024 19:10

Podjetje Samsung je predstavilo novo serijo mobilnih naprav z umetno inteligenco. Kdaj bodo na voljo in kakšne so njihove cene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mobilni telefon Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung

Podjetje Samsung Electronics je v San Joseju v ZDA gostilo dogodek Unpacked, na katerem so predstavili najnovejše inovacije družine mobilnikov Galaxy, ki jih poganja umetna inteligenca. Proizvajalec obljublja, da bo nova serija Galaxy S24 postavila višje standarde za najbolj inteligentno mobilno izkušnjo doslej in da bo spremenila življenje, povezovanje in ustvarjanje uporabnikov novih mobilnih naprav.

Novi mobilniki Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ in Galaxy S24 z Galaxy AI prinašajo nove mobilne izkušnje, proizvajalec pa obljublja, da bo umetna inteligenca izboljšala skoraj vsako izkušnjo z izbrano napravo. Govora je o komunikaciji brez ovir, inteligentnemu prevajanju besedil in klicev, povečanju ustvarjalne svobode z Galaxy ProVisual Engine in vzpostavitvi novih standardov za iskanje, ki bodo poi besedah proizvajalca spremenili način, kako uporabniki telefonov Galaxy odkrivajo svet okoli sebe.

Mobilni telefon Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung

"Galaxy S24 serija spreminja našo povezavo s svetom in začenja naslednje desetletje mobilnih inovacij," je dejal TM Roh, predsednik in vodja oddelka Mobile eXperience Business pri podjetju Samsung Electronics. "Galaxy AI temelji na naši dediščini inovacij in globokem razumevanju tega, kako ljudje uporabljajo telefone. Z navdušenjem spremljamo, kako naši uporabniki po vsem svetu krepijo svoje vsakdanje življenje z Galaxy AI in se tako odpirajo novim možnostim."

Vsakodnevna doživetja epska

Galaxy AI pri Samsungu imenujejo umetno inteligenco, ki izboljšuje vse dele življenja, zlasti najbolj temeljno vlogo telefona: komunikacijo. "Ko morate komunicirati kljub jezikovnim oviram, je z Galaxy S24 to lažje kot kdaj koli prej. Klepetajte s študentom ali sodelavcem iz tujine, ali rezervirajte prenočišče, ko ste na počitnicah v drugi državi. Vse to je mogoče s funkcijo Sprotni prevod (Live Translate), dvosmernim glasovnim in besedilnim prevajanjem telefonskih klicev v realnem času v izvorni aplikaciji. Aplikacije tretjih oseb niso potrebne, umetna inteligenca v napravi pa poskrbi za popolno zasebnost pogovorov," tako proizvajalec.

Mobilni telefon Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung

S funkcijo Tolmač (Interpreter) je mogoče pogovore v živo takoj prevesti na razdeljenem zaslonu, tako da lahko ljudje, ki si stojijo nasproti, preberejo besedilni zapis tega, kar je povedala druga oseba. Deluje tudi brez mobilnih podatkov ali omrežja Wi-Fi.

Pri sporočilih in drugih aplikacijah lahko funkcija Pomoč za pisanje (Chat Assist) pomaga izpopolniti pogovorne tone, da bo komunikacija zvenela tako, kot je bila mišljena - kot vljudno sporočilo sodelavcu ali kratek in privlačen stavek za zapis na družbenem omrežju. Umetna inteligenca, vgrajena v tipkovnico Samsung, lahko v realnem času prevaja sporočila, e-pošto in podobno v 13 jezikih. V avtomobilu bo Android Auto samodejno povzel prejeta sporočila in predlagal ustrezne odgovore ter dejanja, kot je pošiljanje časa prihoda, tako da boste lahko ostali v stiku in hkrati osredotočeni na vožnjo.

Organizacijo olajša funkcija Pomoč za zapiske (Note Assist) v aplikaciji Samsung Notes, ki vključuje povzetke, ustvarjene z UI, ustvarjanje predlog, ki poenostavijo zapiske z vnaprej pripravljenimi oblikami in ustvarjanje naslovnic, da so zapiski enostavno opazni s kratkim predogledom. Pri glasovnih posnetkih, tudi če je govorcev več, funkcija Pomoč za prepis (Transcript Assist) uporablja UI in tehnologijo za pretvorbo govora v besedilo za prepisovanje, povzemanje in celo prevajanje posnetkov.

Mobilni telefon Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung

Galaxy S24 po besedah Samsunga predstavlja mejnik v zgodovini iskanja, saj je prvi telefon, na katerem je predstavljen intuitiven, z gestami voden razdelek Iskanje z obkroževanjem (Circle to Search) z Googlom. Da bi uporabnikom telefonov Galaxy ponudili novo orodje, so se pri Samsungu obrnili na Google, ki je odprl nove oblike iskanja. Z dolgim pritiskom na gumb Domov lahko obkrožite, poudarite, prečrtate ali pritisnite karkoli na zaslonu Galaxy S24 in si ogledate rezultate iskanja. Če v ozadju prijateljeve objave na družbenem omrežju opazite čudovito znamenitost ali zabavno stvar na YouTube Shorts, lahko hitro izveste več o tem - ne da bi zapustili aplikacijo, v kateri se nahajate. Glede na lokacijo uporabnika lahko generativni pregledi z umetno inteligenco za določena iskanja zagotovijo koristne informacije in kontekst, zbrane iz celotnega spleta, uporabniki pa lahko postavljajo bolj zapletena in raznovrstna vprašanja. 

Novi načini odkrivanja sveta

"ProVisual Engine je celovit paket orodij z umetno inteligenco, ki spreminjajo zmožnosti zajemanja fotografij in povečajo ustvarjalno svobodo na vsakem koraku, od priprave posnetka do deljenja posnetka na družbenih omrežjih. Ni več tresočih se, pikselskih fotografij, posnetih od daleč," obljubljajo pri Samsungu uporabnikom Galaxy S24. Sistem Quad Tele Galaxy S24 Ultra z novim objektivom s 5-kratno optično povečavo deluje s 50-mega pikselskim senzorjem in zaradi prilagodljivega senzorja (Adaptive Pixel Sensor) omogoča optično zmogljivost pri od 2 x, 3 x, 5 x do 10-kratnih povečavah. Obljubljajo, da bodo fotografije kristalno čiste tudi pri 100-kratni povečavi z izboljšano digitalno povečavo.

Mobilni telefon Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung

Z izboljšanimi možnostmi nočnega snemanja s funkcijo Nightography so fotografije in videoposnetki, posneti z Galaxy S24 Space Zoom, odlični v vseh razmerah, tudi pri povečavi. Z večjo gostoto točkovnik pik Galaxy S24 Ultra, ki je zdaj v ultra široki kameri 1,4 μm, kar je za 60 odstotkov več kot pri prejšnjem modelu, je mogoče ujeti več svetlobe v slabih pogojih. Zameglitev so pri Galaxy S24 Ultra zmanjšali s širšimi koti optičnega stabilizatorja slike (OIS) in izboljšano kompenzacijo tresenja rok. Pri snemanju videoposnetkov sta sprednja in glavna kamera opremljeni z namenskim blokom ISP za zmanjševanje šuma, Galaxy S24 pa analizira informacije žiroskopa, da razlikuje med gibanjem snemalca in subjekta. Tako naj bi učinkoviteje odstranili šum in zagotovili jasne videoposnetke v temi, tudi od daleč.

Po zajemu posnetkov orodja za urejanje Galaxy AI omogočajo preproste popravke, kot so brisanje, ponovno sestavljanje in preoblikovanje. Za lažjo in učinkovitejšo optimizacijo Predlogi za urejanje (Edit Suggestion) s pomočjo UI predlagajo primerne popravke za vsako fotografijo. "Da bi uporabnikom omogočili še več ustvarjalnega nadzora in svobode, lahko s funkcijo Generativno urejanje z generativno umetno inteligenco zapolnite dele ozadja fotografije. Če je fotografija ukrivljena, bo umetna inteligenca zapolnila robove. Kadar je potrebno predmet nekoliko premakniti, da bo v popolnem položaju, umetna inteligenca uporabnikom omogoča, da prilagodijo položaj predmeta in ustvari popolnoma zlito ozadje na prvotnem mestu. Kadar koli Galaxy S24 uporabi generativno umetno inteligenco za izboljšanje fotografije, se na fotografiji in v metapodatkih pojavi vodni žig. Če je potrebno akcijski videoposnetek upočasniti, lahko nova funkcija Instant Slow-mo na podlagi gibanja ustvari dodatne kadre in tako nemoteno upočasni akcijske trenutke za bolj podroben pogled," nove funkcionalnosti opisujejo pri Samsungu. 

Mobilni telefon Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung

Super HDR razkrije realistični predogled, še preden uporabnik pritisne sprožilec. Tudi aplikacije družbenih omrežij tretjih oseb izkoriščajo Galaxy sistem kamere z umetno inteligenco. Funkcije fotoaparata Galaxy S serije se neposredno povezujejo z mobilnimi aplikacijami, kot je Instagram, v načinu HDR, z namenom izboljšati deljenje vsebin na družbenih omrežjih. Ko je treba poiskati fotografijo v Galeriji ali v priljubljeni družbeni aplikaciji, se fotografije prikažejo tudi v načinu Super HDR za bolj realističen razpon svetlosti, barv in kontrasta.

Umetna inteligenca postaja vse bolj pomemben del vsakdanjega življenja

Mobilne igre, visokozmogljivo snemanje in urejanje videoposnetkov, preskakovanje med petimi aplikacijami, ko načrtujete potovanje, glede na nalogo Galaxy S24, zagotavlja neverjetno izkušnjo zaradi izboljšav v naboru čipov, zaslonu in drugih elementih. Galaxy S24 Ultra je opremljen z mobilno platformo Snapdragon® 8 Gen 3 Galaxy. Ta nabor čipov po besedah proizvajalca prinaša izboljšave NPU za učinkovito obdelavo umetne inteligence. Pri vseh treh modelih Galaxy S24 serije učinkovitost delovanja izboljšujejo tudi prilagodljive frekvence osveževanja 1-120 Hz.

Igre so zaradi izboljšav strojne in programske opreme zmogljivejše. Najzmogljivejši član družine, model Galaxy S24 Ultra, se ponaša še z optimalnim sistemom toplotnega nadzora. 1,9-krat večji napredni sistem za hlajenje, izboljšuje temperaturo na površini naprave, hkrati pa povečuje trajno zmogljivost. Sledenje žarkom omogoča realistične slike z vrhunskim učinkom senc in odsevov. 

Galaxy S24 Ultra se ponaša s Corning® Gorilla® Armor steklom na zaslonu, ki je optično izboljšano in zagotavlja vrhunsko vzdržljivost pred poškodbami, ki jih povzročajo vsakodnevne praske. V različnih svetlobnih pogojih zagotavlja zmanjšan odsev, in sicer do 75 odstotkov.

Izboljšana oblika v seriji Galaxy S24 pomeni tanjše in enakomerne robove. Izkušnja gledanja bi tako morala biti boljša. Omogoča pa tudi večje velikosti zaslona na 17-centimetrskem (6,7-palčnem) zaslonu Galaxy S24+ in 15,7-centimetrskem (6,2-palčnem) zaslonu Galaxy S24 v okviru enakih specifikacij velikosti. Galaxy S24 Ultra ima 17,2-centimetrski (6,8-palčni) bolj ploščat zaslon, optimiziran ne le za gledanje, temveč tudi za produktivnost. Poleg tega Galaxy S24+ zdaj podpira enako raven ločljivosti QHD+, kot jo ima Galaxy S24 Ultra.

Mobilni telefon Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung

Telefone nove serije Galaxy S24 je od danes mogoče prednaročiti tudi v Sloveniji. Proizvajalec za prednaročilo serije obljublja več pomnilniškega prostora za ceno osnovne različice in dodaten bonus. Galaxy S24 bo na voljo po priporočeni maloprodajni ceni od 899 evrov, Galaxy S24+ bo stal 1.149 evrov, za najzmogljivejši Galaxy S24 Ultra pa bo treba odšteti 1.449 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta