Rebeka Lokar, prva Slovenka v veronski areni

Arene so se zaradi težavne akustike, vročine, velikanskega odra in kondicijske zahtevnosti od nekdaj izogibali mnogi operni pevci - Mariborčanka Rebeka Lokar je na svojem debutu v njej uživala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po vsej Evropi so v polnem teku veliki poletni festivali. Največji operni festival med vsemi - po množičnosti obiskovalcev - je v starodavni areni v Veroni, ki sprejme 15 tisoč gledalcev. Veronska arena je vsako poletje prizorišče najpomembnejšega evropskega opernega festivala pod zvezdami. Zanimanje za operne predstave v Areni je vsako leto izjemno, večer za večerom je amfiteater razprodan. Letos bo od junija do septembra mogoče videti Aido, Nabucco, Tosco, Madame Butterfly in Rigoletto.
Za Slovence, ki jih je vsako leto v veronski areni precej, bo letos posebej zanimiva Verdijeva opera Nabucco, saj 12., 15. in 18. julija v vlogi Abigaille nastopa mezzosopranistka, 38-letna Mariborčanka Rebeka Lokar, prvakinja Opere in baleta SNG Maribor. Slovenka bo nastopila v glavni ženski vlogi, zelo zahtevni. Interpretka mora kot Abigaille biti izvrsten dramski sopran. Kot ugotavljajo v slovenskem Društvu ljubiteljev operne in baletne umetnosti iz Ljubljane, je to prvi nastop Slovenke na odru veronske arene, in to v glavni vlogi.
Peti pred 15 tisoč obiskovalci
Veronske arene so se zaradi težavne akustike, vročine in velikanskega odra ter kondicijske zahtevnosti od nekdaj izogibali mnogi operni pevci, tudi zelo znani, zlasti tisti, ki niso premogli in ne premorejo dovolj velikega obsega glasu. Arene pa se niso bali denimo legendarni italijanski veteran Leo Nucci, Rus Dmitrij Hvorostovski in neuničljivi špansko-mehiški tenorist, baritonist, dirigent in impresarij Placido Domingo. 21. julija letos bo v Areni Domingov gala večer. Med opernimi divami, ki so kraljevale v Areni, pa je treba omeniti seveda Mario Callas, Renato Tebaldi, Montserrat Caballe in druge.
Rebeka Lokar je po lanskih mednarodnih uspehih na italijanskih odrih letos preskočila še eno izjemno stopnico: 12. julija je debitirala v veronski areni z vlogo Abigaille v Verdijevem Nabuccu. Ne pomnimo, da bi kaka slovenska pevka pela med "gladiatorji glasbe", kakor imenujejo nastopajoče v zahtevni areni.

Italijanski prodori

Rebeka Lokar je lani zablestela z véliko vlogo Turandot najprej na domačem, mariborskem odru, potem pa še zelo odmevno v Puccinijevem mestu, na slovitem opernem festivalu v italijanskem Torre del Lagu. V vlogi kitajske princese Turandot v istoimenski Puccinijevi operi je na 62. Festivalu Puccini v Gran teatro Giacomo Puccini s tenoristom Rudyjem Parkom kot Kalafom navdušila. Avtentični sopranski glas, topel in robusten hkrati, z izjemnim razponom, največje presenečenje predstave, so zapisali italijanski kritiki o njej.
Rebeka Lokar je prav s prestižnih italijanskih opernih odrov prišla ponovno in odmevno nazaj v rojstno mesto. Leta 2009 se je njena pot na domačem odru zaključila, ker na avdiciji ni bila všeč tedanjemu vodstvu, a je dobila priložnost v sloviti beneški operi La Fenice.
Lokarjeva nima tipične glasbene poti: najprej je študirala germanistiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Leta 2000 je prišla v operni zbor in nastopila v Verdijevem Don Carlu. Odločila se je za preskok med soliste, na to je vplivalo občudovanje sopranistke Dragice Kovačič. Šla je na privatni študij v Italijo. V Trevisu je bil njen učitelj Mauro Augustini, baritonist, ki je nastopil v mariborski uprizoritvi Macbetha leta 2001. Do 2005. je pela tudi v mariborskem opernem zboru, potem pa je začela dobivati prve, manjše solistične vloge. Maestro Stane Jurgec ji je dal prvo priložnost v Normi. Nastopila je v Seviljskem brivcu, v Lakme, v Cavalerii Rusticani, Carmen, v Faustu ... Vloga v Puccinijevi Deklici z zahoda je bila prvi veliki come back na domači oder. Turandot pa pr(a)vi vrhunec. V iztekajoči sezoni je navdušila letos marca v vlogi Leonore v Verdijevem Trubadurju, pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Filippa Tonona. Letos jeseni čaka Rebeko Turandot na Sardiniji v mestu Sassari, potem predstava Aide in Trubadurja doma, na mariborskem opernem odru, Turandot v Teatro Regio di Torino, nato Moč usode doma, v novi sezoni, Nabucco v Novari s priznanim režiserjem Pierom Luigijem Pizzijem, potem ena predstava Turandot doma, nato Turandot v Zagrebu. Do naslednjega poletja bo spet dinamično.
Pred štirimi leti je v veronski areni prvič nastopila Lana Kos, mednarodno uveljavljena hrvaška sopranistka, ki je bila angažirana v mariborski Operi. Tedaj smo v presežnikih pisali o njenem nastopu. Po Mariboru je postala solistka v Bavarski državni operi v Münchnu. Zdaj imamo novo operno zvezdnico, ki suvereno ob domačem odru obvladuje tudi najprestižnejša prizorišča, kjer kraljuje belcanto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta