Razpoke v jezu

Andreja Kutin Lednik
07.12.2020 17:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Če bi organizirali svetovno prvenstvo v improvizaciji, bi se naš javnozdravstveni sistem zagotovo kvalificiral zanj in po vsej verjetnosti pristal nekje med prvim in petim mestom. Žal so stvari veliko bolj resne in brez prenesenih pomenov - življenjsko pomembne, zato je še dobro, da znajo mnogi iz sredine ustroja države improvizirati. Morda ni čisto res, da se čez poletje ni nihče pripravljal na jesenski val epidemije, poletje so v večini ustanov porabili za to, da so nadoknadili kako desetletje zanemarjanja sistemov. Žal brez podpore vrhovnih odločevalcev ali celo ob ovirah več vrst in pojavov; klasičnih administrativnih ali tistih, ki so bile posledica preglasnega nestrinjanja z odločitvami z vrha.

Za oris - epidemiologi so še v spomladanskem valu zapisovali epidemiološka poizvedovanja na papir. V 21. stoletju. Centralizirana elektronska baza ključnih podatkov, ki krojijo življenja in ukrepe v epidemiji, je nastajala čez poletje. Podatkovni kiks je povzročila tudi nenadna uvedba množičnega testiranja v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše. S hitrimi testi, ki imajo pravzaprav zelo dobro zanesljivost, ko potrdijo okužbo, so iz statistike izključeni negativni testi, in ker z metodo PCR potrjujejo le pozitivne primere, je slika znova popačena. In to zelo, kajti število testiranih ni zanemarljivo. Aplikacija, s katero naj bi ostali zdravi, pretežno molči. Vse nove tegobe se le nalagajo na konglomerat starih - kronično pomanjkanje kadra, zastarela infrastruktura in oprema, obupno nefunkcionalna programska oprema, vse to so stare rane, ki so se pod pandemsko okužbo hudo zagnojile. In popoln kolaps jezu, ki nas ščiti pred katastrofo, zadržujejo skoraj nevidni zaposleni, ki delajo v domala neskončnih turnusih.

Logično je, da vseh odločitev ne more sprejeti stroka, da so ukrepi kompromis, a da vodja epidemiologov javnozdravstvene institucije izstopi iz skupine, ki krmari državo iz epidemije, je zelo slab signal. Že tako se je ustanova spomladi stresla zaradi popolnoma zrežirane menjave vodstva, zdaj minister za zdravje napoveduje še resetiranje vladne svetovalne skupine. A zdaj je trenutek še bolj kritičen - pred nami so množično testiranje prebivalstva, kar je po mnenju mnogih ne prav koristno početje, in predvsem priprave na cepljenje. Slovenija na ta podvig ni pripravljena, izvede lahko morda prvo serijo cepljenj, preostalo bo znova najverjetneje improvizacija, za katero lahko le upamo, da bo v tako kratkem času uspela.

Ob vseh teh kiksih smo državljani le nemočni opazovalci resničnostnega šova Iskanje krivca. Naj bodo to Zlatko, protestniki, veseli martinovalci. A osnova vsega je nezaupanje v odločitve, za katere obstaja vse več dvoma, da so strokovno utemeljene, in vse več sumov, da to niso. Upamo lahko le še, da kljub kaosu v komandni sobi, na katero smo v začetku epidemije še nekako računali, saj je ob nastopu vlada slovela po učinkovitosti, jez ne popusti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta