Prihodnost levje znamke bo električna in digitalna

Peter Pirkovič
08.02.2023 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot bo v nekaj letih elektrificiral celotno prodajno paleto, ogljično nevtralnost pa napovedujejo z letom 2038.
Peugeot

Načrt za prihodnost so poimenoval E-Lion ali Električni lev. Ta obsega pet ključnih "zapovedi", kjer najbolj izstopa tista o elektrifikaciji. Ker se avtomobilska industrija vse bolj pomika v smer elektromobilnosti, je bila glavna napoved, da bodo pri Peugeotu v dveh letih na ceste poslali pet novih električnih avtomobilov, to pa pomeni, da bodo do leta 2025 vsi modeli imeli možnost izbire elektrificiranega pogona. Da bosta v tem paketu modela e-308 in e-308 v kombi izvedbi, kot prvi tovrstni baterijski avto v Evropi, je že nekaj časa znano, povsem sveža pa je novica, da bodo z baterijami in električnimi motorji opremili novo generacijo križancev z oznako 3008 in 5008. Peterico novih električarjev bo zaokrožil še e-408, potem ko se je ta s klasičnim motorjem slovenskim kupcem predstavil v petek.

Nova generacija križancev e-3008 in e-5008 se v Peugeotovih razvojnih delavnicah že približuje zaključni fazi razvoja. V drugi polovici letošnjega leta bodo najprej predstavili tistega z oznako e-3008, leto 2024 pa bo prineslo še njegovega večjega sedemsedežnega brata. Izpostaviti velja, da sta oba grajena na Stellantisovi platformi STLA Medium, da bo v ponudbi zgolj električni motor (oziroma dva za potrebe štirikolesnega pogona) s tremi stopnjami moči, baterija pa bo v eni od različic omogočala, da bi uporabnik lahko prevozil do 700 kilometrov brez vmesnega polnjenja. Na srečo še nekaj časa v ponudbi ostajajo tudi klasični motorji z notranjim zgorevanjem, jasno, z izdatno dozo elektrifikacije.

Francozi v svojih načrtih na veliki zvon obešajo ogljično nevtralnost, ki se bo zgodila do leta 2038. A do tam je še precej dolga doba, kljub temu pa se bodo v vmesnem času dogajale določene spremembe. Jasno je, da bodo ti uporabljali tehnične osnove, ki se razvijajo znotraj skupine Stellantis, s čimer bo razvoj novih avtomobilov cenejši. Omenjajo podatek, da za vse bodoče avtomobile uvajajo nov oblikovalski jezik in da hkrati spreminjajo obliko ter izboljšujejo funkcionalnost potniškega prostora. To pomeni, da bodo leta od leta 2026 v svoje modele vgrajevali novo generacijo armature plošče i-Cockpit, kjer bodo posredno vpletene napredne tehnologije, ki jih bodo za Peugeot razvijali Amazon in Foxconn. V upanju, da bodo prispevali k nižjemu globalnemu segrevanju, bodo v avtomobilih uporabljali reciklirane materiale in takšne, ki jih bo po določenem času možno obnoviti, zato so prepričani, da se bo uporabna doba električnih avtomobilov še podaljšala. Pri Peugeotu pravijo, da bo ta doba trajala od 20 do 25 let, medtem ko je danes uporabna doba vozila z notranjim zgorevanjem približno 15 let.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?