(PREGLED) Adventni sejmi v naši bližini: Kje se pišejo najlepše božične zgodbe?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.11.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adventni čas v Zagrebu je nekaj posebnega.
Robert Balen

Prihaja najbolj bleščeči čas v letu, ko si živahen praznični utrip želimo ujeti v mestnih središčih ob soju tisočerih lučk, božično-novoletnih melodijah, druženju s prijatelji ob slastnem kuhančku, punču in drugih dobrotah, pohajkovanju po okrašenih in živahnih mestnih ulicah ... Skratka, ko želimo doživeti vse in še več na enem mestu. Če gre verjeti napovedim organizatorjev božičnih oziroma adventnih sejmov, nas v prenekaterem mestu, ponekod že čez nekaj dni, čaka obilica raznovrstnih doživetij. Preverili smo, kaj čarobnega obljubljajo božično-novoletni sejmi pri nas in tudi čez mejo.

Čarobno v Varaždinu in Zagrebu

Varaždin postaja vse bolj zanimivo prireditveno mesto, poleti in tudi pozimi. Tako je že nekaj časa nadvse privlačna adventna destinacija, ki kot magnet pritegne ljudi od blizu in daleč s svojim očarljivim božičnim sejmom, ki odpre vrata 26. novembra, zapre pa jih šele 6. januarja prihodnje leto. Čarobnost dogajanja v zadnjem mesecu leta je v tem hrvaškem mestu, nedaleč od slovensko-hrvaške meje, še toliko večja, saj je adventno dogajanje postavljeno v staro mestno jedro, kjer tudi letos ne bo manjkal nepozaben, živahen in kulinarično zanimiv spremljevalni program. Kot pika na i pa bo vabilo prostrano mestno drsališče, na katerem na doživetja na ledu ne bo treba čakati v vrsti, obljubljajo organizatorji.

Živahno bo tudi v hrvaški prestolnici. Živahno in hkrati pravljično, kot zatrjujejo organizatorji, ki vabijo na božični sejem v Zagrebu. S ponosom povedo, da njihov sejem velja za enega najlepših v Evropi, zato je gotovo vreden obiska. Svoja vrata bo odprl 2. decembra, zaprl pa jih bo šele 7. januarja. Adventno dogajanje bo tudi tokrat organizirano na več lokacijah po mestu, zato bo kdaj treba skočiti tudi na praznično okrašen tramvaj. Napovedan je pester kulturni, glasbeni, kulinarični program. Poskrbljeno bo za najmlajše, pa tudi za hišne ljubljence s stojnicami dobrot. V prazničnem vzdušju bo tudi zagrebški živalski vrt, zimsko preobleko pa si bodo nadele, četudi zanjo ne bo poskrbelo vreme, tudi zgradbe v središču mesta, ki bodo v soju lučk videti še bolj čarobno.

V Gradcu ne manjka pestre ponudbe okraskov, pa tudi daril na stojnicah.
Sašo Bizjak

Celovec in Gradec za vse generacije

Praznično in sejemsko dogajanje napovedujejo tudi v Celovcu. Tam bo božični sejem zaživel že 19. novembra in bo s svojo raznoliko ponudbo razveseljeval vse do 24. decembra. Organizatorji napovedujejo sodelovanje več kot 50 trgovcev, obrtnikov in kulinaričnih mojstrov. Osrednje sejemsko dogajanje s stojnicami bo postavljeno okoli priljubljene celovške turistične točke - fontane z zmajem, imenovanim Lindwurm, kjer boste lahko sami, z družino ali s prijatelji naredili selfi in fotografijo poslali svojim najdražjim. Pozabili ne bodo niti na različne okuse in želje, zato bodo torki rezervirani za starejše generacije, organizirani bodo sprehodi po mestu in glasbeni nastopi. Ob koncih tedna bodo na svoj račun prišli ljubitelji dobre glasbe, saj se bodo na glavnem odru zvrstili nastopi številnih glasbenikov. Za najmlajše pa bo vsakodnevno poskrbljeno z animacijami in v zabaviščnem parku.

In kaj bo ponudil Gradec? Tudi v prestolnici avstrijske Štajerske se bo praznično dogajanje začelo 18. novembra in bo razveseljevalo domače in tuje obiskovalce vse do 24. decembra. V mestu bo zagorelo na tisoče lučk, tudi na gradu, od koder je prelep razgled na mesto in njegovo okolico. Božično dogajanje bo potekalo na več lokacijah po mestu, a glavni med njima bosta zagotovo - kot vsako leto - glavni mestni trg in grajsko dvorišče. Videti bo marsikaj - od glasbenih nastopov, kulinaričnih dogodkov do otroškega božičnega sejma. Obiskovalcem bo na voljo drsališče, po mestu bo vozil tudi božični vlakec ... Za najmlajše pa bodo prava paša za oči cirkus, zabaviščni park in park lučk, imenovan Lumagica.

V praznični preobleki so v Budimpešti tudi tramvaji.
Archiv Večera

Budimpešta z več manjšimi sejmi

Med vsemi sejmi pa je treba omeniti tudi dogajanje v prestolnici Madžarske. Božični sejem v Budimpešti ima veliko za ponuditi in ne velja zaman za enega najbolj razkošnih, pa tudi najcenejših v Evropi. V mestu obiskovalcem v adventnem času ponujajo več božičnih sejmov, največji bo tudi letos stal na trgu Vörösmarty, kjer bo vozil tudi božični vlak. Nepozabno praznično vzdušje pa bo vse, ki si želijo prav posebnih doživetij, čakalo na manjših sejmiščih, razpršenih po mestu. Enega od njih bo najti na Corvinovem sprehajališču, drugega na glavnem mestnem trgu, tretjega na gradu Buda, četrtega pa na grajskem vrtu. Posebno mesto v vsej božični zgodbi Budimpešte pa bo tudi letos imelo prostrano drsališče Városligeti Műjégpálya, ki se bohoti ob pravljično lepem gradu Városliget. Tam se, kot pravijo organizatorji, rojevajo prav posebne božične zgodbe.

Ko v Ljubljani zasveti na tisoče lučk ...
Robert Balen

Na Ptuju bodo oživela magična bitja

In kaj se bo pred in med prazniki ter po njih dogajalo pri nas? Ljubljanski božični sejem bo tudi tokrat spremljala bogata ponudba v gostinskih hišicah v središču mesta, na bližnjih trgih se bo zvrstilo kar nekaj brezplačnih koncertov ter drugih prireditev za odrasle in otroke. Od 4. do 20. decembra bo mogoče preživeti čas na božičnih koncertih Festivala Ljubljana. Živahno dogajanje se napoveduje v Kopru, Celju, Mariboru, pa tudi na Ptuju. Najstarejše slovensko mesto se bo zadnji mesec v letu prelevilo v kuliso za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična decembrska tedna bosta namenjena adventnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta. Ptujska pravljica bo tako med obiskovalci živela od 18. do 31. decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta