Podražitev: Amsterdam bo imel brutalno visoko turistično takso

M.R.
25.10.2023 09:36

Turisti bodo v Amsterdamu od prihodnjega leta dalje plačevali najvišjo turistično takso v Evropi. S tem želijo mestne oblasti zmanjšati nerede po mestu in odpraviti posledice množičnega turizma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Amsterdam
Profimedia

Turistična taksa bo znašala do 12,5 odstotka cene nočitve, kar pomeni, da bo ob povprečni ceni za nočitev, ki znaša 175 evrov na osebo, turistična taksa zrasla s sedanjih 15,25 evra na 21,80 evra na nočitev. 

Spletna stran Lonely Planet je ob tem navedla podatek, da turistična taksa v Barceloni v povprečju znaša 2,25 evra na osebo na dan, v Parizu pa okoli 4 evre. 

Amsterdamske oblasti so sporočile, da se turistična taksa draži, ker želijo, da "obiskovalci več dajo mestu, ukrep pa bo pripomogel v boju proti neredom in množičnemu turizmu"

Amsterdam ima sicer milijon prebivalcev in v zadnjih letih težko prenese 20 milijonov obiskovalcev na leto, med katerimi številni v mestu preživijo le en dan. Oblasti so v luči tega določile tudi maksimalno številko obiskovalcev. 

Sicer pa je to nizozemsko mesto dolga leta veljalo za priljubljeno destinacijo med hedonisti, ki so jih najbolj pogosto privlačili bari z marihuano in rdeča četrt. V mestu imajo tudi dovolj vse bolj pogostih pijančevanj in nemirov, zato so na primer britanske turiste letos pozvali, naj svoje pogosto razvratne zabave organizirajo kje drugje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta