Pivo in cvetje: Od največje veselice do največjega festivala

Jaša Lorenčič
13.07.2017 16:01

Urban Centa, programski direktor Piva in cvetja, o 53. izvedbi festivala, ki se začenja danes in uvaja vstopnino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če je Rock Otočec bolj ali manj (pol)pretekla zgodovina, Festival Lent pa zmore do imen tipa Bob Geldof in Stereo MCs, je Pivo in cvetje tisti širše zasnovani festival, ki v zadnjih štirih letih skuša s tujimi imeni postati ne le lokalna in državna, temveč regionalna festivalska destinacija. "Slovenska identiteta!" je osnova in adut, pravi programski direktor festivala Urban Centa iz agencije Ovum. V Laškem letos prvič uvajajo vstopnino: 15 evrov za dnevno, 30 evrov za tridnevno vstopnico. Če Festival Lent s prodajo tako imenovane lente ne zmore narediti preskoka, nas je zanimalo, kako so se tega lotili v Laškem.

Občutek je, da (vsak) festival programsko raste tudi z uvedbo vstopnine. Ampak kako prelomna, morda tvegana je ta odločitev? Morda zgolj tipate, kako se bo obnesla?
"Vaša ugotovitev, da festival raste, je zelo dobra, ne gre pa za nobeno tipanje ali poskuse, temveč strategijo, ki smo jo zastavili pred štirimi leti in v kateri je predvideno, da Pivo in cvetje iz največje slovenske veselice, kar je nekoč bilo, zraste v največji slovenski festival, čemur smo se že zelo približali."

Slovenski izvajalci so za nas glavni

Če je postati "največji slovenski festival" vaš cilj, kje na koncertnem zemljevidu je trenutno Pivo in cvetje?
"U, gre najbrž bolj za osebno referenco. Kakšni heavy metalci bodo gotovo dali na prvo mesto Metal Days, kdo gotovo kaj drugega. Kar se števila obiskovalcev, programa in števila zvrsti tiče, pa smo sigurno največji in najbolj pestri."
Kako modernizirati festival, ampak da ta ohrani svojo tradicijo?
"Našemu festivalu posebno identiteto daje tako imenovani spremljevalni program, kjer je vse od hortikulture, dejavnosti za otroke in družin do razstav, kar naš festival ločuje od ostalih. Istočasno smo izdelali koncept glasbene podobe, ki je zastavljen zelo široko po zvrsteh. Koncept je tak, da je posamezni tip glasbe usmerjen na posamezni oder, želimo pa teh zvrsti ponuditi čim več in čim bolj kvalitetno; tisto, za kar sami menimo, da je najboljše. Toda na vsak način želimo ohraniti slovensko identiteto festivala: slovenski izvajalci so za nas glavni, istočasno pa želimo ponuditi to, česar drugje ne morejo - tuje izvajalce."
Predlani ste gostili Europe in Natalie Imburglio, lani ste pripeljali Joea Satrianija in Mando Diao, letos Ugly Kid Joe, Airbourne, Samantho Fox. Koliko so ti magnet ob domačih preverjenih imenih?
"Na to generalnega odgovora nimamo, ker gre na koncu za individualne odločitve obiskovalcev. Ti se sami odločajo, kaj bodo pogledali: nekdo se želi družiti s prijatelji, drugim zadostuje festivalsko vzdušje. Magnet so posamezne skupine, kar je osebni okus. Nekdo bo prišel zaradi Ugly Kid Joe, nekdo zaradi Big Foot Mame, nekdo zaradi Avsenikovega terceta. Pogosto gre za mešanico vsega skupaj, če govorimo samo o glasbi."
V lanski 52. izvedbi je prišlo v Laško od četrtka do nedelje okrog 110 tisoč obiskovalcev. Kaj za razvoj festivala pomeni, če jih toliko pride tudi letos in vsi kupijo vstopnico?
"Treba je vedeti, da je lastnik festivala Pivovarna Laško Union. Investicije v ta festival so izredno visoke. Do zdaj, ko je bil obisk festivala brezplačen, je celotna izvedba pomenila zelo velik strošek za pivovarno. Dolgoročno je bila zasnovana tudi vstopnina, saj s(m)o želeli, da tudi obiskovalci prispevajo del stroškov za, konec koncev, njihovo (lastno) zabavo in užitek. Vstopnina bo pokrila del stroškov, ne pa vsega. Še vedno je velik del festivala brezplačen, ki pa sam po sebi veliko stane, stroški organizacije in varnosti so prav tako zelo visoki."

Kako zaračunati nekaj, kar je bilo prej brezplačno

V Mariboru se na primeru Festivala Lent pozna tudi upad obiska po uvedbi vstopnin. Težko je zaračunati nekaj, kar je bilo prej brezplačno. Kako ste se komunikacije in izvedbe lotili vi?
"Tako, da odprto in odkrito komuniciramo vse razloge za uvedbo vstopnine. Obiskovalcem damo vedeti, da z izredno nizko vstopnino - 15 evrov na dan, v predprodaji pa deset evrov - dobijo vsaj šestnajst koncertov za denar, ki bi ga sicer plačali le za en koncert."
Kako pomembno pa je za organizatorje vreme?
"V Sloveniji? Zelo pomembno, zelo občutljiv narod smo, že nekaj kapljic dežja slovenskega obiskovalca odvrne od obiska. Sam sem nekaj let delal na Glastonburyju, kjer blato do kolen obiskovalcev nikoli ne zanima. Pa skoraj vsako leto dežuje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta