Pianistka nebeške vizije in herojske moči

STA
04.07.2018 15:56

Predsednik republike Borut Pahor je z zlatim redom za zasluge odlikoval pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak za življenjsko delo, z redom za zasluge pa direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dubravka Tomšič Srebotnjak z Orkestrom SNG Maribor in dirigentko Karen Kamenšek pred desetimi leti
Marko Vanovsek

Dubravka Tomšič Srebotnjak je zlati red za zasluge prejela za življenjsko delo. V Dubrovniku rojena slovenska pianistka je ena najbolj uspešnih koncertnih pianistov v svetovnem merilu.
Pri sedemnajstih je diplomirala na znameniti newyorški glasbeni šoli Julliard in bila na državnem tekmovanju izbrana za največji glasbeni talent ZDA. Debitirala je v znameniti Carnegie Hall z orkestrom Newyorške filharmonije, se izpopolnjevala pri legendarnem pianistu Arthurju Rubinsteinu in skrbno razvijala svoj dar. Njeni uspehi so se vrstili.
V svoji sedem desetletij trajajoči karieri je na več kot 4000 nastopih navduševala občinstvo v največjih dvoranah in glasbenih središčih vseh celin. Prejela je več nagrad, zelo pa je ponosna na zlato medaljo Mozartovega tekmovanja v Bruslju leta 1967.
Kot profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani je vzgojila več rodov uveljavljenih slovenskih pianistov in pedagogov ter pomembno prispevala k razvoju slovenskega pianizma in glasbene poustvarjalnosti. Poznavalci glasbene umetnosti so jo med drugim opisali kot pianistko nebeške vizije in herojske moči. Prejemnica zlatega reda za zasluge za življenjsko delo je, kot piše v utemeljitvi, ena najuspešnejših glasbenih poustvarjalk v slovenskem, evropskem in svetovnem merilu: "Je ena največjih slovenskih umetnic in odlična ambasadorka slovenske glasbene poustvarjalnosti. Njeno ime bo z velikimi črkami večno zapisano v slovenski in svetovni glasbeni zgodovini."
Darka Brleka, umetniškega vodjo in direktorja Festivala Ljubljana, pa je predsednik republike z redom za zasluge odlikoval za prispevek k slovenski kulturi, zlasti za organizacijo največjih festivalov. Festival Ljubljana je pod vodstvom Brleka v nekaj letih postal primerljiv z največjimi in najodmevnejšimi evropskimi festivali. "V uspehu Festivala Ljubljana so vtkani izjemen umetniški čut, vrhunsko znanje in vztrajno prizadevanje Brleka, ki je oktobra 2017 praznoval 25-letnico uspešnega vodenja festivala. Njegovi uspehi so bistveno sooblikovali kakovostno kulturno-umetniško življenje Slovenije in pomembno prispevali k njenemu ugledu v mednarodnem prostoru," med drugim piše v utemeljitvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta