Perutnina Ptuj strateško investira v kadre

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
01.02.2023 12:47

Kako je največje regijsko živilsko podjetje ponovno postalo zaželen delodajalec in kaj so za dosego tega cilja morali narediti ter kaj še dodatno načrtujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Perutnina Ptuj je od nekdaj slovela kot eno najbolj stabilnih in najuspešnejših podjetij v živilsko predelovalni panogi. Turbolentno obdobje po finančni krizi pred desetimi leti je botrovalo določenim finančnim prestrukturiranjem in posledično lastniškim spremembam ter zagonu investicijskega ciklusa, ki že kaže dobre rezultate, tako poslovno, kot tudi v odnosu do zaposlenih. Ker se je ta recept izkazal za izjemno učinkovitega, bodo v naslednjih letih nadaljevali s strateškimi investicijami in predvidoma investiral več deset milijonov v avtomatizacijo in izboljšanje delovnih pogojev ter zaposlene, kjer so že v letu 2022 povečali maso plač za skoraj 5 milijonov evrov in enako načrtujejo tudi v letu 2023.

Z vstopom strateškega lastnika v letu 2019 so v Perutnini Ptuj zagnali obsežen investicijski cikel v avtomatizacijo in okoljske projekte ter povečanje, posodobitev in optimizacijo proizvodnje. Strateške investicije so se izkazale kot ključne za povečanje produktivnosti in dodane vrednosti, ki omogočata višanje ekonomskega standarda zaposlenih. Perutnina Ptuj je v letu 2022 vpeljala novo sistemizacijo delovnih mest in prenovila plačni sistem, tako od leta 2022 nihče v Perutnini Ptuj nima več izhodiščne plače, ki bi bila pod zakonsko določeno minimalno plačo, ob tem pa v celoti izplačujejo vse zakonsko določene dodatke in enega najvišjih regresov v panogi. V letu 2023 načrtujejo 12% dvig plač po celotni tarifni lestvici, pri čemer so z novim plačnim modelom definirali možnost razvoja in napredovanja zaposlenih. Zaradi delovno intenzivne proizvodnje se v Perutnini Ptuj zavedajo, kako pomembna je regeneracija in počitek zaposlenih, zato jim omogočajo subvencionirana letovanja v počitniških kapacitetah, obisk term in medicinsko programiranega aktivnega oddiha. Vsi zaposleni so tudi kolektivno nezgodno zavarovani. »Investiramo tudi v izboljševanje delovnih pogojev, varnost pri delu in predvsem v dobro počutje zaposlenih. Zavedamo se namreč, da samo dobri delovni pogoji ali samo dobra plača nista več dovolj, temveč je za dober in zadovoljen kader potrebno zagotoviti oboje, kar nam je v zadnjih letih tudi uspelo, saj Perutnina Ptuj v regiji danes zaposluje že preko 4.000 zaposlenih, od tega dobro polovico v Sloveniji,« je poudaril Goran Gledič, direktor za kadre v Skupini Perutnina Ptuj.

Prepoznavajo lastne interne talente in jim omogočajo pridobivanje višjih kvalifikacij za opravljanje dela in posledično tudi napredovanje na višja, zahtevnejša dela v obliki študija ob delu, opravljanje dodatnih certificiranj in usposabljanj. Za mlade omogočajo študentsko in počitniško delo, opravljanje obveznih praks, pisanje seminarskih in diplomskih nalog ter mentorstvo. Promovirajo in predstavljajo se na kariernih dogodkih, kjer študentom in dijakom predstavljamo možnosti kariernih izzivov in priložnosti v Perutnini Ptuj.

Zavedajo se, da se v dinamičnem in vedno bolj konkurenčnem okolju lahko prilagajajo le s strokovnimi, motiviranimi in prilagojenimi zaposlenimi, ki so sposobni sprejemati nenehne izzive, zato v svoje vrste aktivno vabijo nove zaposlene. Trenutno imajo razpisanih več prostih delovnih mest, tako na področju najenostavnejših del v proizvodnjah, kot na področju tehničnega kadra in strokovnega kadra.  

Poslanstvo Perutnine Ptuj je ustvarjanje trendov in novih standardov v panogi ter razvoj v skladu s pričakovanji in željami sodobnega potrošnika. Perutnina Ptuj je tako bila prva, ki je na trg lansirala barjeno piščančjo klobaso POLI (leta 1974), prva, ki je vzpostavila popolno sledljivost do potrošnika, prva, ki je uvedla napredni način vzreje – cetificirano piščancem prijazno rejo in prva v regiji, ki je prejela certifikat »vzrejeno brez uporabe antibiotikov«, ki je posebno priznanje ter potrditev najvišje kakovosti vzreje in proizvodne tehnologije. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?