Otroci vedno bolj na udaru kiberkriminalcev

Gregor Grosman Gregor Grosman
16.06.2018 06:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Elektronske naprave, ki jih nosimo na telesu (pametne ure in zapestnice, napredni baby monitorji, očala za navidezno in obogateno resničnost, razni merilniki vitalnih znakov, lokacijski obeski ...) lahko staršem v marsičem olajšajo nadzor nad svojimi otroki, po drugi strani pa, tako svari Allen Scott, direktor za delo s potrošniki v regiji EMEA pri družbi za varnostne rešitve McAfee, lahko otroci zaradi teh pripomočkov postanejo lahka tarča kiberkriminalcev. Scott svari: “Družine se trenutno soočajo z eno največjih kriz, ko gre za varovanje osebnih podatkov v hiper povezanem svetu. Vsak dan bolj je naše življenje povezano z zunanjimi viri, ne da bi se sploh zavedali, na koliko načinov je drugim mogoče vdreti v te naše povezave.”
Kot piše Forbes, so starši svoje otroke s pametnimi elektronskimi napravami opremili zaradi njihove domnevno večje varnosti. Po raziskavi družbe McAfee pa se manj kot četrtina ljudi (23 odstotkov) zaveda, da je denimo tudi na povezane igrače za najmlajše treba namestiti ustrezno zaščito. “Vsaka stvar, ki je povezana na internet, je lahko zanimiva za kiberkriminalce,” pojasnjuje Scott in dodaja, da je pri nosljivi elektroniki ta riziko višji, ob virusih in zlonamerni programski opremi, ki jo lahko “staknejo” te naprave, pa je večja grožnja strah pred tem, da bodo naši otroci izpostavljeni očem neznancev.
Strokovnjaki radi izpostavijo informacijo o lokaciji. Razkritje trenutnega kraja, kje se določena oseba nahaja, samo po sebi morda ni pogubno, če pa nekdo skozi daljše časovno obdobje zbira lokacije in se iz zbranih informacij pokaže vzorec gibanja opazovane osebe, pa bi lahko potencialno prišlo tudi do ugrabitve. Proizvajalci raznih povezanih naprav, ki mimogrede postajajo vse bolj cenovno dostopne, bi po mnenju stroke morali več pozornosti namenjati varnosti. V preteklosti se je denimo že zgodilo, da so hekerji vdrli v domače varnostne kamere ter v miru opazovali dogajanje. Ampak vrnimo se k nosljivim napravam. Scott napoveduje, da bo že v dveh ali treh letih vzpostavljen dodaten sloj varnosti, ki bo postal standard. A najverjetneje zgolj medtem, ko bodo naprave povezane v domače omrežje z ustreznim usmerjevalnikom. Kakor hitro pa bomo z njimi varno zavetje pametnega doma zapustili in se povezali prek eksternih povezav, nam ta zaščita več ne bo na voljo.
Nepridipravi nam utegnejo tedaj prebirati na uri shranjeno elektronsko pošto, vdreti v video prenos očal AR/VR. Huje od branja podatkov bo, če jih bodo spremenili. Ko bomo odhiteli k dojenčku, saj smo v otroškem monitorju zaslišali jok, otrok pa bo mirno spal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta