Odprtje novega berlinskega letališča zdaj napovedano za jesen 2020

STA
15.12.2017 21:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Čakanje na novo letališče nemške prestolnice, Berlin Brandenburg južno od mesta, naj bi se končalo šele čez tri leta. Nadzorniki in vodstvo družbe so se danes dogovorili, da bodo letališče odprli oktobra 2020. Natančnega datuma niso navedli.
Novo berlinsko letališče so začeli načrtovati v začetku leta 1992, gradnja je stekla leta 2006, sprva pa so kot datum odprtja določili 30. oktober 2011. Ta datum so med drugim zaradi stečaja ene od projektantskih družb prvič prestavili junija 2010, nato pa so se zaradi različnih težav prestavitve kar vrstile. Še posebej velike težave je povzročala požarna zaščita.
Ko bo tretje največje letališče v Nemčiji začelo obratovati, bo njegova cena najmanj 6,5 milijarde evrov. Na slovesnosti ob prvi zasaditvi lopate v letu 2006 je bil govor o dveh milijardah evrov, res pa so se ga vmes odločili občutno povečati. A tudi to še ni končna ocena stroškov, spomladi 2018 je pričakovati nov finančni načrt.
Ko bo letališče Berlin Brandenburg začelo obratovati, naj bi zaprli letališče Tegel, na katerem se je po združitvi Nemčij leta 1990 in prestavitvi nemške prestolnice iz Bonna v Berlin promet zelo povečal. Stanovalci v bližini letališča, ki je skoraj v središču mesta, se že dolga leta pritožujejo zaradi hrupa. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta