Nove podrobnosti spolnega nasilja varnostnikov nad maturantkami: Porinil me je na posteljo in zaril roko v moje ...

M.R.
13.07.2021 18:49
Avstrijski mediji objavljajo nove podrobnosti v zvezi z domnevnimi spolnimi napadi na avstrijske maturantke med maturantskim izletom v Lanterni pri Poreču. Spolne napade preiskuje tudi hrvaška policija, ki je začasno priprla 19-letnega avstrijskega maturanta, ki naj bi preteklo sredo posilil 18-letno Avstrijko. Poleg tega pa hrvaška policija preiskuje še najmanj en primer.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tabloid Kronen Zeitung je objavil članek, v katerem odgovornost za posilstvo maturantk pripisujejo varnostnikom na X-Jamu. Organizatorji tega maturantskega žura na rtu Lanterna so potrdili, da so jim znane pritožbe zoper hrvaške in avstrijske varnostnike, pri tem pa dodajajo, da te pritožbe še niso potrjene. Sporočili so, da preiskava v sodelovanju z delodajalci varnostnikov še poteka, tiste, na katere so pritožbe letele, pa so že umaknili z Lanterne.

Po zaužitju pijače končala v bolnišnici

Časnik Der Standard je objavil zapise Avstrijskih maturantov z družbenih omrežij, v katerih so navedli, da so varnostniki pretepli enega mladega, ker je temnopolt, to pa so označili za rasizem. Ena maturantka pa je za avstrijski časnik Heute opisala dogodek, ki se ji je zgodil v Istri. "2. julija sem bila z varnostniki na Hip-Hop-Stage Festivalu. Eden izmed njih mi je dal pijačo. Malo pozneje sem se zvijala zaradi krčev in sem večkrat tudi bruhala. Namesto, da bi takoj poklicali prvo pomoč, me je eden izmed varnostnikov zgrabil za roko in me skušal na silo odvleči v mojo sobo," je povedala 21-letna Sophie iz avstrijske zvezne dežele Zgornja Avstrija.

Heute dodaja, da ji je kmalu po zaužitju pijače postalo slabo in da se ni več zavedala, k zavesti pa naj bi prišla šele v enoti intenzivne nege v puljski bolnišnici, kamor so jo prepeljali zaradi znakov zastrupitve. 

Zdravniki naj bi ji poleg poškodb roke in odrgnin diagnozirali tudi epileptični napad, ki naj bi ga izzvala neznana psihoaktivno substanca. Ta naj bi bila ob večjem odmerku lahko smrtno nevarna. Sophie je povedala, da so zadevo predali tudi že odvetniku. Organizatorji X-Jama so se po pisanju omenjenega avstrijskega časnika zdaj zavili v molk, rekoč, da je v teku interna preiskava.

Izpoved dekleta, ki je imela izkušnjo z varnostnikom

Drugi avstrijski mediji pa poročajo, da so elektronski poštni nabiralnik 18-letnika Bastiana K., ki je spolne zlorabe razkril v javnosti, preplavile izpovedi deklet, ki naj bi jih varnostniki spolno zlorabili. Ena izmed njih je opisala, da jo je do sobe spremljal eden izmed varnostnikov in jo potem, čeprav ga je zavrnila, z njo vstopil v sobo in jo porinil na posteljo. "Močno me je potisnil in zaril roko v moje hlačke," je dejala za Heute. 

Še preden so se organizatorji zavili v molk, pa so se za neljube dogodke opravičili. "Zelo jasno želim poudariti, da nikakor ne toleriramo nekorektnega in kaznivega obnašanja. Takoj, ko smo prejeli prve informacije, smo začeli temeljito preiskovati vse trditve in zdaj imamo boljši pregled nad dogodki. Osebno mi je zelo žal zaradi incidentov," je na Twitterju zapisal lastnik X-Jama Alexander Knechtsberger in prosil oškodovance, naj jim to oprostijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta