Nova avtomobilska znamka: Zasloni in prestiž, elektrika in apeninsko poreklo

Vinko Kernc Vinko Kernc
05.01.2023 05:00

Iz Italije prihaja vest o novi avtomobilski znamki in o njenem prvem avtomobilu. Seveda bo električno gnan,
a med glavne adute sodi nekaj čisto drugega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aehra SUV: svež veter ameriško- italijanskega startupa želi postaviti merila najbolj luksuznim športnim terencem
Aehra

Znamka Aehra (izgovorimo ''era'') ima dva ključna moža. Hazim Nada in Sandro Andreotti sta kot velika ljubitelja letalstva že leta 2014 ustanovila podjetje Aero Gravity, ki je izdelalo največji navpični vetrovnik v Evropi. Nedavno sta pognala avtomobilsko podjetje (startup) Aehra s sedežem v ZDA, ki pa deluje v Milanu.

Kokpit, kot ga še nismo videli: v mirovanju je lahko tudi domači kino, saj se širok zaslon lahko močno poviša.
Aehra

Pri Aehri sami zase pravijo, da gre za novo globalno ultra luksuzno znamko električno gnanih avtomobilov. Njihov prvi izdelek bo športni terenec, ki se bo menda imenoval kar SUV in ki naj bi bil vodilni v svojem razredu glede notranjega prostora. Napovedujejo nove standarde udobja, tehnologij, materialov in uporabnosti.

Edini otipljiv podatek novega SUV je njegova medosna razdalja, ki meri kar tri metre. Previsa sta zelo kratka in dno je ravno, na tej osnovi pa kanijo ustvariti avantgardno zunanjost in revolucionaren koncept notranjosti.

Aehra

Zaslon, kakršnega avtomobilska industrija še ni videla, bo segal preko celotne armaturne plošče in bo med vožnjo videti dokaj običajen – na nič kaj presenetljivi višini naj bi v sredini služil za podatke o vožnji in za infozabavni sistem, na krajih pa bo kazal sliko s kamere namesto zunanjih vzvratnih ogledal. Presenečenje prihaja pri mirovanju vozila: takrat bo moč zaslon izdatno povišati in ga uporabiti kot domači kino ali kot pripomoček za pisarniško delo. Pravijo, da današnji avtomobili česa takega zaradi zasnove, kakršna je, ne omogočajo (sedeža sta preblizu za gledanje tako velikega zaslona), sami pa so za to vložili ustrezen patent.

Nekoliko niže je še en, klasičen osrednji zaslon (navigacija, klimatska naprava, glasba), volanski obroč je močno stisnjen in ima na vrhu manjši zaslon za ključne vozne podatke, armaturna plošča pa je prekrita z ročno šivanim usnjem. Sedeži so podobni tistim iz športnih avtomobilov, izdelani iz aluminija, kompozitov in reciklabilnih(!) ogljikovih vlaken ter prekriti z usnjem, pa so kljub razkošnim meram lažji. Zadaj naj bi bilo dovolj prostora in sedežnega udobja za spanje, podobno kot v prvem razredu potniških letal.

Aehra

Pri Aehri samozavestno trdijo, da bodo zmotili obstoječi avtomobilski ekosistem z destilacijo vrednot italijanskega oblikovanja, inženiringa in ameriških storitev za stranke. Poceni zagotovo ne bo, ciljajo pa na trge ZDA, Evrope, Kitajske in zalivskih držav. Prve dobave naj bi bile konec leta 2025. Naj se zgodi.

Aehra
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta