Neprijazni gostinci, visoke cene in gneča: To je 10 hrvaških mest, v katerih so turisti najbolj razočarani

D.Ži
15.06.2023 10:55

Hrvaška je ena najbolj priljubljenih evropskih poletnih potovalnih destinacij, a nekateri turisti so se domov vrnili mešanih občutkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Makarski se nekateri počutijo kot sardine v konzervi. 
Profimedia

Za nekatere raj na zemlji, za druge precenjena destinacija. Hrvaška, kot vsaka druga država, sproža nasprotujoča si mnenja, ko gre za debato o tem, a je v njej vredno počitnikovati.

Na forumih, popotniških blogih in turističnih portalih tečejo številne polemike o naši južni sosedi. Medtem ko je država za nekatere še neodkrita senzacija za odličen dopust, ki poleg dolge obale, čistega morja in številnih otokov tujcem ponuja prijazne cene, vrhunsko hrano in  dobro vino, drugi Hrvaški očitajo vsestransko pretiravanje. Nad čem se turisti največkrat pritožujejo? Nekaj odgovorov so zbrali na hrvaškem popotniškem portalu PunKufer. 

"Iskreno? Hrvaška me je razočarala. Ja, moja pričakovanja so bila ogromna, najbolj priljubljene hrvaške destinacije pa smo obiskali v času največje gneče, kar je morda vplivalo na moj vtis," jim je povedala ena od turistk.

"Cene so nižje kot na primer v Benetkah, a nižje so tudi v Veroni. V primerjavi z večino zahodnoevropskih držav tukaj nisem prihranila prav veliko denarja," pravi ameriška blogerka Jenna, ki si je za dopust izbrala avgust in obiskala Plitvice, Split, Dubrovnik, Pelješac in Korčulo.

Medtem ko nekateri njeni sledilci menijo, da ima blogerka prav, drugi menijo, da je za obisk Hrvaške izbrala napačen čas, saj je čudovito odkrivati ​​kamnite ulice ob koncu sezone, ko na njih ne mrgoli turistov. 

Hrvaško kritizirajo tudi vegetarijanci, ki, kot pravijo, "ne vedo, kaj bi jedli v restavracijah", razen dolgočasne zelenjave na žaru, moti pa jih tudi način ravnanja gostincev z njimi – kot da niso dobrodošli.

Med kraji, od katerih so pričakovali veliko, na koncu pa bili razočarani., je tudi nekaj najbolj znanih destinacij.

"Gneča v Splitu"

Turistom je arhitektura Splita všeč, a pravijo, da je zaradi velike gneče v njej nemogoče uživati. Pritožujejo se tudi nad muhasto vožnjo avtobusov brez pravil in predpisov ter neprijaznimi gostinci.

Dalmatinci Split preprosto obožujejo, turisti pa tarnajo na gnečo. 
Profimedia

"Neobrušen Hvar"

"Čudovit otok, kjer ljudje niso najbolj prijazni, plaže pa polne ježkov in ostrih skal", pišejo tuji turisti, ki so pričakovali peščene zalive, očitno brez morskih prebivalcev.

Obiskovalci iz Hrvaške se pritožujejo nad visokimi cenami hrane in pijače ter nad apartmaji, ki niso vredni svojega denarja. Ena od kritik je namenjena kolesarskim stezam, ki na dobršnem delu otoka niso izpolnile pričakovanj, piše PunKufer.

"Precenjeni Dubrovnik"

Eden od turistov, ki je pred kratkim obiskal Dubrovnik, meni, da je izguba časa in denarja obiskati mesto, v katerem za dostop do mirnih zalivov in otokov potrebuješ čoln. Dubrovnik je tarča kritik tudi zaradi velike gneče sredi sezone, zaradi katere se "potovanje spremeni v čakanje v vrsti". 

"Draga Opatija"

Za nekatere pravljična, za druge predraga destinacija z neprivlačnimi betonskimi plažami – Opatija ni za vsakogar. Turisti se pritožujejo, da je tam premalo animacij in dobrih klubov, domači turisti pa, da morje ne diši tako lepo kot na jugu države.

Šarmantna Opatjia s svojimi visokimi cenami nekatere odbija. 
Profimedia

"Ploče brez duše"

"Sivi bloki, ki se raztezajo ob obali in so zgrajeni za spodbujanje množičnega turizma" so eden od razlogov, zakaj imajo Ploče minus na turističnem zemljevidu. "Brezdušna spalna naselja za polnjenje bančnih računov lahko pritegnejo samo tiste, ki iščejo namestitev na najbližji plaži z nizko ceno," komentirajo zahtevni obiskovalci.

"Dolgočasna Reka"

"Industrijska mesta so lahko dinamična in polna zanimivih lokacij, a Reka ni takšna," se pritožujejo turisti, ki so jo uvrstili na svoj seznam precenjenih krajev – in jo najverjetneje spoznali le površno.

Industrijska Reka se nekaterim popotnikom zdi zgolj dolgočasna. 
Profimedia

"Klavstrofobična Makarska"

Čeprav ima to območje ogromno lepih plaž in čudovitih razgledov, so velik minus horde turistov, katerih brisače morate preskakovati na poti do morja. "Stiskanje med Francozi, ki 'kadijo enega za drugim', in glasnimi kopalci ni idealen način za sprostitev,” komentira avstralska blogerka Andrea.

Makarska je za nekatere prepolna turistov, zlasti na plažah. 
Profimedia

"Tranzitni Zagreb"

"Najboljša stvar v Zagrebu je avtocesta do morja," je nekoč zapisala novinarka Anne Haeming za nemški Spiegel Online in izjavila, da Zagrebu primanjkuje zabave. Turisti na forumih pogosto pravijo, da mesto ni nič posebnega, ker je v njem premalo zanimivih dogodkov in lokacij.

Hrvaška prestolnica bojda ponuja premalo zabave. 
Profimedia

"Na Susku ne najdete niti 'r' od raja"

"Namesto peščenega raja nas je pričakalo plitvo morje, ki ne ponuja prav nobene osvežitve," je eden najbolj pikrih očitkov Susku, turisti so bili razočarani tudi nad pomanjkanjem vsebin na otoku.

Na Susku bi si nekateri želeli več vsebin. 
Profimedia

"Letargični Vir"

"Žena pravi, da Vir nima duše," se pritožuje domači turist, ki ga je otok precej razočaral. Vir na forumih sproža neodobravanje zaradi vzdušja, premalo sence, pa tudi neatraktivnih novogradenj, še piše PunKufer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta