Našli prvo črno skrinjico

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
28.12.2016 21:56
Ruski preiskovalci so po nedeljski nesreči tupoljeva s člani zbora Rdeče armade odkrili zapisovalnik podatkov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na območju nedeljskega strmoglavljenja ruskega potniškega letala Tupoljev 154 so našli črno skrinjico, in sicer snemalnik podatkov leta. Podatke najdene črne skrinjice bodo obdelali v Moskvi, preiskovalci pa za zdaj menijo, da se je nesreča zgodila zaradi tujka v motorju letala. Da so potapljači v Črnem morju našli eno od črnih skrinjic, je potrdilo obrambno ministrstvo. Ležala je kakih 17 metrov globoko in poldrugi kilometer od obale. Črno skrinjico so dvignili z dna morja in jo poslali v Moskvo. Drugega pomembnega snemalnika, tistega s pogovori v pilotski kabini, do sinoči še niso odkrili.

Čim prej obnoviti ansambel

Letalo Tupoljev 154 je z radarjev izginilo kmalu po vzletu v nedeljo ob 5.40 po lokalnem času. Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije. V letalu je bilo 92 ljudi, od tega osem članov posadke. Med potniki so bili ruski vojaki in 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji z ruskimi vojaki praznoval novo leto. V letalu naj bi bila tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Pravična pomoč

Elizaveta Glinka

, v Rusiji znana kot

Dr. Liza

. Med ponesrečenimi pa je tudi devet novinarjev.

Sergej Šojgu
Valeriju Halilovu
Valerij Medinski

Od paradnega konja do leteče krste

Letalo Tupoljev 154 je bilo dolga leta glavno letalo ruskega letalstva, tako civilnega kot vojaškega. Zasnovano je bilo v 60-ih letih 20. stoletja, izdelanih pa jih je bilo več kot tisoč. A zdaj zastarelo letalo je zahtevalo že visok davek. To trimotorno letalo lahko sprejme od 155 do 180 ljudi. Po velikosti je podobno boeingu 737, sicer pa ima doseg do 4000 kilometrov, potovalno pa hitrost 850 kilometrov na uro. Sposobno je celo vzletanja in pristajanja na neasfaltiranih letalskih stezah.

Denis Manturov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta