Najdražji hamburger na Hrvaškem: Stane več kot 150 evrov, kaj vse je v njem in zakaj bo cena kmalu podvojena?

M.R.
31.08.2022 10:56

Katere so sestavine najdražjega hamburgerja na območju nekdanje Jugoslavije, kje ga je mogoče dobiti in zakaj je tako drag?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najdražji hamburger na Hrvaškem
Facebook/Kraken Bar

Na otoku Viru v Kraken Baru prodajajo najdražji hamburger na Hrvaškem. Zanj je treba odšteti 1250 kun (166 evrov). "Ja, to je res. Burger stane 1250 kun. Vendar pa sem zato ves čas v minusu, saj so sestavine neverjetno drage. Prihodnjo sezono bom ceno podvojil. Stal bo 2500 kun (332 evrov)," je za spletno stran Zadarski.hr povedal 26-letni Ante Bašić, čigar družina ima v lasti restavracijo.

Pojasnil je, da je cena tako visoka, ker sta v burgerju dve vrsti "vrhunske uležane govedine". Pecivo je domače in karamelizirano z rjavim sladkorjem. V omaki je tudi vrhunski konjak, v burgerju pa so še gosja jetra, v črnem vinu karamelizirana šalotka, rukola, ki jo vzgajajo s pomočjo UV-svetlobe, sto let star balzamični kis, angleški sir, za katerega so potrebovali posebna dovoljenja za uvoz, in italijanski sir, ki zori v jami.

Vse skupaj dopolnjujejo češnjevi paradižniki v vinaigretski omaki iz mandarin, za popoln okus pa je na vrhu burgerja kot okusna dekoracija še velik jastogov rep s kaviarjem.

"Izračunal sem, da me vsak burger stane 1248 kun, če temu dodamo še vse stroške. Zato ga bom moral naslednje leto prodajati po dvojini ceni," je povedal Bašić in dodal, da je burger trenutno nerentabilen. Ob tem še poudarja, da je nekatere sestavine zelo težko najti.

Priznava, da je morda to najdražji hamburger na območju nekdanje Jugoslavije, a zagotovo ni najdražji na svetu. "V Belgiji ponujajo burger, okrašen z diamanti in zlatimi lističi, stane pa 30 tisoč dolarjev," pravi Bašić.

V enem letu je prodal sedem najdražjih burgerjev, pri tem pa poudarja, da v restavraciji ponujajo tudi številne druge cenejše specialitete. "Želel sem narediti nekaj posebnega in sem uvedel žar na ameriški način," se je pohvalil z novostjo. Sicer pravi, da so prodali že 50.000 hamburgerjev vseh vrst, pri tem pa se je pošalil, da je morda prehitel tudi že kakšno verigo s hitro prehrano.

Poleg hamburgerjev ponuja tudi perutničke, rebrca in vrhunsko A5-govedino, katere kilogram stane 6000 kun (skoraj 800 evrov). "Menite, da je to drago? Ni, enako je pred nekaj leti ena zadrska restavracija prodajala za 7400 kun (985 evrov). Medtem se je vse podražilo in v resnici smo mi poceni," ocenjuje mladi gostinec.

Pravi, da ne gre za hrano, ki bi si jo človek privoščil vsak dan. Če bi si na primer fant zaželel peljati dekle na ta hamburger, bi ga lahko pojedla oba, "saj je dovolj nasiten, da se lahko najesta dva". Pravi, da si želi v svoji restavraciji nekaj posebnega, tisti, ki ne želijo plačati tako visokih zneskov, pa lahko izberejo nekaj v cenovnem razredu od 50 do 100 kun (6,66 do 13,3 evra). "Pijače stanejo pa od 10 do 2600 kun (1,33 evra do 346 evrov), torej za vsakogar je nekaj," je sklenil Bašić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta