Nadlegovanje z otipavanjem: Z vsakim letom si fantje in moški dovolijo več

Kristina Božič
06.03.2018 20:32

Na strani kampanje #jaztudi so objavili prva anonimizirana pričevanja o spolnem nasilju in nadlegovanju, ki se jih lahko odda tudi na anonimnih obrazcih – odziv in število pričevanj sta presenetila celo pobudnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolna.
Andrej Petelinšek

"Pri 18 letih sem delala v zelo obljudenem in takrat popularnem lokalu. Otipavanja ogromno in vsaka zavrnitev je prinesla s seboj zmerjanje," je del pričevanja osebe, ki je spolno nadlegovanje izkusila že na šolskih hodnikih. Zase pravi, da je njena povprečna zgodba. "Zgodba večine. Vseh otipavanj nisem opisala, ker se bodo tu pojavile hujše zgodbe. Hočem poudariti le, da moramo problem spolnega nadlegovanja žensk reševati prej, bolj zgodaj in ga ne ignorirati z raznimi modrostmi o hormonih. Otipavanje je temelj mišljenja, da je žensko telo javno, da imajo vsi dostop do njega in z vsakim letom si fantje in moški dovolijo več."
Raziskovalka dr. Renata Šribar bo skupaj z Ireno Šumi, Darjo Zaviršek in Niko Kovač v naslednjih mesecih pripravila analizo vseh anonimiziranih pričevanj, ki jih bodo zbrale v okviru kampanje. S tem želijo povečati tudi občutljivost in hitrejšo prepoznavo ter obsodbo vseh oblik nesprejemljivega, žaljivega in šovinističnega govora v družbi. "Povečanje občutljivosti lahko dosežemo le s primerno občutljivo, a široko družbeno razpravo," pravi. Raziskovalke v kampanjo prostovoljno vlagajo svoj čas in znanje. Renata Šribar pojasni, da je nenazadnje "v interesu vseh, družbe kot celote in države, da se medspolna kultura izboljša", sploh ker Slovenija v praksi mikro-okolij pogostokrat ni med državami, kjer bi družbeno-kulturna tradicija postavljala na pomembno in spoštovano družbeno mesto načelo integritete posameznika. 
"To je ta naša 'šuti i trpi' mentaliteta, ko te je bolj strah družbene stigmatizacije kot pa storilca. Ker si revež pač ne more pomagati, ko se prebudi njegov nagon. Samokontrola in spoštovanje telesne integritete drugih je pač izven njihovega faličnega razumevanja," se zaključi eno od pričevanj, ki so do sedaj prišla na stran #jaztudi.

Gibanje #metoo je v tujini od Amerike do Skandinavije ponovno odprlo družbene razprave o spolnem nasilju in podrejenosti žensk v delovnih okoljih od kuhinj in galerij do pisarn.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta