Miha Šalehar se poslavlja iz Robidišča: Utrujeni, upehani in s kupom stroškov mahamo z belo zastavo

M.R.
24.03.2023 15:45

Robidišče, najbolj zahodna vas Slovenije, ki so ga pred leti reklamirali kot naselje, ki se zopet prebuja na račun butičnega turizma predvsem za kolesarje, se očitno želi znebiti tovrstne ponudbe, ki privablja goste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Šalehar je lani pustil službo na Valu 202, kjer je delal celih 20 let.
Robert Balen

Na spletni strani MTB je nekdanji radijski voditelj Miha Šalehar zapisal, da se iz vasi zaradi legalnih zapletov poslavlja Trail Center. "Seveda lahko pridete k nam spat in vozit druge posoške potke in pa seveda tiste, ki jih v bližini kopljejo sosedje Italijani. Infrastruktura Robidišče Trail Centra pa bo v prihodnjih dneh podrta in vrnjena robidam v trajno uporabo," je zapisal in dodal, da so poti trenutno neprevozne in nevarne. 

"Zgodila se je stokrat slišana podalpska zgodba z arhetipskim junakom, ki se je odločil, da bo iz male vasi izgnal sovražnike robid – krave s teleti in Ljubljančane s kolesi," je nadaljeval. Pojasnjuje, da so bili tarča "ovajanja, inšpekcij, zašankarskih dezinformacij, poškodovanja lastnine, trejlov" in celo "scanja po vratih hiše" ter tudi tožb.

"Utrujeni, upehani in s kupom stroškov mahamo z belo zastavo in se bogatejši za izkušnjo poslavljamo," je zapisal na koncu, zaključil pa je s pesimističnim stavkom, da na čudeže ne računajo več, a dopuščajo, da se lahko zgodijo. "V kolikor se bodo, boste obveščeni," je še dodal. 

Pred slabimi štirimi leti so Primorske novice pisale o turističnem razcvetu v vasi, ki je pred tem 20 let veljala za stereotip izumirajoče vasi. V vas je prišel Igor Cencič, ki je odprl turistično ekološko kmetijo, znano po jagnjetini. Nastanitvene kapacitete je začela oddajati še ena lokalna družina in tako so imeli že leta 2019 v vasi 40 postelj za turiste. 

20 postelj je Šalehar kupil od Cenciča in objekt obnovil ter ga oddajal, poleg tega pa je sodeloval tudi pri urejanju Trail Centra. Poti so s prijatelji čistili brez strojev, prihajale so skupine kolesarjev tudi iz Brazilije, Španije in Rusije. Takrat se je poročalo o navezi prijateljev, ki so vsak po svojih močeh ustvarjali turistične zgodbe in sodelovali. Zdaj, kot kaže, pa je tega konec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta